Emlékeztető: hamarosan jönnek az új kétezres és ötezres bankjegyek

Oszd meg másokkal!

Desktop
fotó: ATV
fotó: ATV

Várhatóan márciustól lehet majd fizetni az új kétezresekkel és ötezresekkel, amelyek már 2016. november 15-e óta hivatalos fizetőeszköznek számítanak. Ekkor mutatták be őket, de ahogy a napi.hu írta, egyelőre a forgalomban nem találkozhatunk velük.

Ha jönnek az újak, akkor mennek a régiek: a kibocsátó Magyar Nemzeti Bank párhuzamosan megkezdi a régi - 2016 előtt kibocsátott - kétezresek és ötezresek visszavonását.

A jelenlegi tervek szerint a régi kétezresekkel és ötezresekkel 2017. július 31-ig lehet fizetni bárhol. Ezt követően azonban a boltokban már nem lehet fizetni velük, de három évig - azaz 2020. július 31-ig - már csak a bankok, a posták fogadják el. Akinél ezután is marad a régi bankókból, az a jegybankba mehet, ahol 2037. július 31-ig tudja újakra cserélni azokat. Ugyanez a forgatókönyv a húszezresekkel is, mert az idei kivezetés helyett ezekkel is lehet még 2017 végéig fizetni.

A bankjegyek váltására a technológia fejlődése miatt van szükség. A képeken is látszik, a változások nem drasztikusak, hanem biztonsági célokat szolgálnak. 2018-ra valamennyi papírpénzt leváltunk, és egyik címletet sem szüntetik meg, így marad papírpénz a ötszázas, az ezres, a kétezres, az ötezres, a tízezres és a húszezres is.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek