Kék-fehérben fog pompázni a Lánchíd szent András estéjén

Desktop
A skót nemzeti lobogó színeit megjelenítve kék-fehér díszkivilágítást kap pénteken és szombaton a Lánchíd, Skócia nemzeti ünnepének, Szent András napjának a tiszteletére.

Az ünnepi fényfestés bekapcsolása alkalmából Iain Lindsay brit nagykövet skót nemzeti viseletben ünnepi köszöntőt mond a Lánchíd pesti hídfőjéhez közeli Eötvös téren péntek délután. A skót dudaszóval kísért rövid ünnepség minden érdekelődő számára nyitott - olvasható a Brit Nagykövetség közleményében.

És miért pont a Lánchíd? A híd és az alagút életében két fontos Clark szerepel: William Tierney Clark mérnök, a tervező (ő angol volt)  és Clark Ádám edinburghi születésű skót mérnök - aki irányította az építkezést. 

Clark Ádám - így, ilyen sorrendben, mert onnantól kezdve, hogy megkapta a megbízást a hídra, szinte teljes életét Budapestnek szentelte - részt vett az első köztéri szökőkút, az első pesti sétatér építésében, megtervezte az első budai vízvezetéket. Megvédte Hentzitől a Lánchidat, megépítette az Alagutat, magyar feleséget vett, Budán halt meg, ott is temették el. (Mára a sírja a Kerepesi úti temetőben van.)

És miért szent András a skótok védőszentje? 832-ben  II. Óengus skótokat és pikteket vezetett csatába an angolok ellen, persze azok sokkal többen voltak. Megfogadta hát, hogy ha mégis győz, szent András lesz azontúl a skótok védőszentje. A csata reggelén a kék égen keresztforma felhők jelentek meg, hasonlóak ahhoz a kereszthez, amire Andrást feszítették meg. Ebben a jelben győzött, és ahogyan megígérte, szent Andrásból patrónus lett. A skótok zászlaja meg égszínkék, fehér András-kereszttel. 

Az ünnepi fényfestés Duncan Graham, a Magyarországon élő skótokat tömörítő Szent András Egyesület (Saint Andrew's Association) és Iain Lindsay brit nagykövet kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat hozzájárulásával, a Brit Nagykövetséggel együttműködésben valósul meg, és két napig, pénteken és szombaton délutántól éjfélig lesz látható.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek