Végeztek a régészek az Ostrom utcában, egy kis beszámoló

Oszd meg másokkal!

Desktop
Látványterv: izilux.com
Látványterv: izilux.com

Októberben végeztek a régészek az Ostrom utca 3. – Szabó Ilonka uta 28. telekegyüttes feltárásával. 

"Az Ostrom utca 3. alatt egy többszörösen átépített későközépkori (14-16. század) lakóház romjai kerültek elő. A ház rekonstruált alaprajza a vári házakhoz hasonló: a telek két szélén húzódó házsor pincékkel, kúttal, a telek középső harmadában kapubejáró. A középkori beépítésnek csak a hátsó részét találtuk meg, a homlokzati frontok, a házak első részei a mai utca alatt húzódnak. A középkori telek keleti határát egy észak-déli irányú kő kerítésfal szegélyezte, emellett egy kövezett út futott. Az úttól keletre egy Árpád-korban épült négyzetes alakú falalapozást tártunk fel. A középkori telek a budai vár Szombatkapuja (mai nevén Bécsi kapu) előtt terült el, többek között itt birtokolt házat tolnai Bornemissza János kincstartósági jegyző, Berki László Pest megyei nemes és Nagylucsei Orbán győri püspök és kincstartó is.
A Szabó Ilonka utca 28. számú telken 13-16. században a Váralja település meredek és lankásabb hegyoldalain majorságok álltak. A majorságokban zöldséget termesztettek, gyümölcsfákat neveltek és állatokat tartottak (tojó tyúkok, tejelő szarvasmarha). Egy ilyen gazdaság felügyelője időszakos tartózkodási helyének vagy terménytárolásra használhatták azt a kisméretű, félig földbe mélyített épület, aminek agyagba rakott kőfalai kerültek elő. Ennek közelében egy széles vízelvezető árkot találtunk. A természetes völgy lejtős falait lenyesték és kiácsolták. Az árkot később szeméttel feltöltötték, majd egy kőlapokból rakott falú csatornát alakítottak ki az eredeti vízfolyás nyomvonalában" – számolt be a leletekről a Vármúzeum munkatársa, Benda Judit. 

A telkeken luxusapartman épül majd.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek