Visszavitték a Kapisztrán térre a kínai ágyúkat, amiket még a XVII. században zsákmányoltunk

Oszd meg másokkal!

Ágyúvontatás (forrás: Hadtörténeti Intézet, I. kerületi önkormányzat Fb-oldala, skyscrapercity.com)
Ágyúvontatás (forrás: Hadtörténeti Intézet, I. kerületi önkormányzat Fb-oldala, skyscrapercity.com)

Valószínűleg sokan közületek ücsörögtek gyerekkorukban vagy tán később is ezeken az ágyúkon. Most egy ideig nem lehetett, mert elvitték őket (igaz, az is lehet, hogy egyáltalán nem lehet már ücsörögni rajtuk). A lényeg, hogy most viszont visszakerültek a Kapisztrán térre.

Az ágyúknak kalandos története van. 1689-ben Pekingben öntötték őket, valószínűleg európai mintára (európai hadifoglyokat vettek rá a kínaiak arra, hogy ágyúkat készítsenek nekik, tehát már akkoriban is működött a technológiatranszfer). 1900-ban aztán, a boxer-lázadás idején zsákmányolta a kérész életű S.M.S. MÁRIA TERÉZIA cirkáló legénysége a Pei tang erődnél.

A Hadtörténeti Múzeum jelenlegi épületébe költözés 80. évfordulója alkalmából a Kapisztrán tér sarkán álló ágyúkat a sétányon lévő múzeumi főbejárat elé helyezték. A lövegek mozgatását kézi erővel, szakmuzeológusok és restaurátorok felügyelete mellett hajtották végre május 17-én.

Itt az alsó képen ugyanezek az ágyúk láthatóak, valószínűleg a 30-as években.

Források: Hadtörténeti Intézet, I. kerületi önkormányzat Fb-oldalaskyscrapercity.comhungaricana.hu

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek