Az Úri utca 72-be építene "wellness-bunkert" a Nemzeti Bank egyik alapítványa

Oszd meg másokkal!

Desktop
Így fog kinézni a Pageo "wellness-bunkere" az Úri utca 72. szám alatt (forrás: 444.hu)
Így fog kinézni a Pageo "wellness-bunkere" az Úri utca 72. szám alatt (forrás: 444.hu)
A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tartozó, 28 milliárd forint alaptőkével létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) "az Úri utca 72-es szám alatt található műemléki épületben alakítja majd ki székházát" - írta nemrégiben az alapítvány közleménye. A Pageo a Szép Házak Kft.-től vette meg tavaly az ingatlant, 
nettó 795 millió forintért.
 
A 444.hu megszerezte a létesítmény terveit, amelyeken az látszik, hogy "az alapítvány háromszintes, wellness-funkciókkal bővített bunkerrendszert építene a Budai Várnegyed oldalába". 
 
A tervet kedd reggel titkos ülésén tárgyalta a műemléki tanácsadó testület tervtanácsa. 
 
"A 610 négyzetméter alapterületű Úri utca 72. szám alatt álló épületnek és az alatta húzódó labirintushoz hasonlító pincerendszernek hosszú története van. Az épület a Horthy-érában az MNB felügyelete alá került; az alatta húzódó kacskaringós barlangrendszerben óvóhelyeket és aranytartalékok tárolására alkalmas trezort alakítottak ki. 
 
A mostani elképzelés szerint a Mária Magdolna-templommal szemben álló Úri utcai épület felső szintje ad majd helyet a székháznak - itt lesznek az alapítvány kuratóriumi tagjainak irodái, a földszinten pedig látogatók és vendégek fogadására alkalmas helyiségeket alakítanak ki. Alighanem ez a szint adna helyet az oktatási és kutatói szemináriumnak.
 
A pincerendszer már meglévő földalatti szintjén első blikkre nem egyértelmű, mire használná az alapítvány. Ami a fenti rajz alapján viszont egészen világos, hogy egy komplett wellness-szekció töltenék ki a pincerendszer legalsó szintjét: több pezsgőfürdő és egy óriási medence látszik az alaprajzon; alatta szaunahelyiségeket alakítanak ki. 
 
A legalsó szintről nagyjából 150-160 méter hosszú alagút vezet majd ki az Attila úti bejáratig, ahol a metszetrajzok alapján egy másik látogatóközpont fogadja majd az alapítvány tevékenysége iránt érdeklődő tömegeket.
 
Sajnos a tervrajzokból nem lehet kiolvasni a pontos bemeneti pontokat, de az biztos, hogy az nagyjából 35 méter mély akna az Úri utcától a Logodi utca és a Lovas út alatt végighúzódva egészen az Attila útig húzódik majd, az egyes szintek között pedig lift szállítja majd a látogatókat. A metszetrajzon még a bunker alatt közlekedő Alstom metrószerelvényeket is berajzolták...
 
Az MNB egy másik dédelgetett alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa nem messze az Úri utcától, a Szentháromság téren nyit doktori iskolát. Egy hete sincs, hogy kiderült:  a Régi Budai Városházának épülete az oktatási szentély mellett egy borboltnak is helyet ad majd. Annak az épületnek a renoválási munkáiban  a Mészáros Lőrinchez sorolt Magyar Építő Zrt. és az egykor Tiborcz István tulajdonában lévő Elios Zrt. vesz részt" - olvasható a 444.hu-n. 
 
A Pageo közleménye szerint az elfogadott és a Műemléki Tanácsadó Testület előtt prezentált tervek nem tartalmazták wellnessfunkciók kialakítását, és
 
cáfolták a cikkben szereplő pezsgőfürdő, óriási medence és szaunahelyiség kialakítását is. 
 
A Pageo Alapítvány tervei szerint az oktatással és képzéssel foglalkozó központ legfontosabb célja a "világ globális működésének elemzése és az ezzel kapcsolatos ismeretek megosztása" lesz.
 
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek