A Magyar Természetjáró Szövetség válasza a "Háború a turistajelzések miatt" című cikkre

Desktop
Jelzések a Budai-hegységben (forrás: MTSZ)
Jelzések a Budai-hegységben (forrás: MTSZ)

Egy természetes reakció a Magyar Természetjáró Szövetségtől, a közelmúltban megjelent „Háború a turistajelzések miatt a Budai- erdőkben -  miért mázolják le szürkével a kék kereszteket?” cikk kapcsán. Szövetségünk, mint a turistautakkal kapcsolatos feladatok végrehajtását évszázados múlttal képviselő és koordináló országos szervezet - közel 250 tagegyesülettel, több mint 15 000 tagszervezeti taggal, éves szinten több ezer km turistajelzés felújítással a háta mögött - elszomorodva értesült arról a sajnálatos valótlanságokat állító, ugyanakkor a tényeket mellőző névtelen szerzőtől eredő írásról, ami turistajelzések okozta háborús állapotokat feltételez erdőségeinkben.

Természetesen szeretnénk minden kirándulót, turistát és természetjárót megnyugtatni, hogy sem a Budai-hegységben, sem az ország más erdőségeiben semmiféle háború nincsen. Szerencsére. Természetesen érdemes megismerni az eset tényeken alapuló történetét, amely számos tanulságot hordoz.

Szövetségünket, mint a természetjárást képviselő legnagyobb hazai szervezetet 2016 októberében megkereste a Pilisi Parkerdő Zrt., azért, hogy szakmai partnerként adjunk állásfoglalást egy újonnan létesítendő turistaút kapcsán (Kék + jelzés, 13 km). Ilyen szintű szakmai véleményezést napi szinten ad ki Szövetségünk, mivel az igencsak bőséges 25.000 kilométeres magyarországi turistaút-hálózat útjainak létrehozását, felújítását, annak szükségszerű bővítéseit vagy megszüntetéseit évtizedek óta koordináljuk. A szakmai állásfoglalás minden esetben a hatályos jogszabályok figyelembevételével és a turista társadalom által kidolgozott, illetve elfogadott szabvány rendszer alapján, objektív szakmai szempontok szerint kerül meghatározásra. angsúlyosan nem (Sohasem) egy egyemberes vélemény, hanem egy olyan turista fontosságon alapuló szakmai döntéssor, amit turistautakkal foglalkozó  szakemberekkel és a területileg illetékes, jelzésfestésben aktív tagegyesületeinkkel közösen hozunk meg. Esetünkben ez a terület turistaútjait kezelő Budapesti Természetbarát Szövetség (BTSSZ) Technikai Bizottsága, akikkel cáfolnánk a függőségi viszonyt, hacsak a tagsági viszonyt nem esszük annak (a civil szerveződésű tagság és szövetségek már csak így működnek…).

A hivatalos állásfoglalásunkat az évek folyamán többször megküldtük, számos szervezet és hatóság irányába (például: Érdi Járáshivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya). Ezek a dokumentumok bárki számára elérhetőek és megtekinthetőek a Magyar Természetjáró Szövetségnél, így könnyen cáfolják a cikkben tett valótlan kijelentéseket. Az érdekképviselő állásfoglalás mellett a történet leglényegesebb szakmai és jogi kérdését mind a cikk írója, mind pedig az ötletgazda kifelejti, vagy tudatosan másítva tálalja. Ez pedig a következő:

A 2009. évi XXXVII. törvény (Erdőtörvény) 93 § (1) bekezdés b) pontja szerint „Az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben turistaútvonalat
kijelölni és létesíteni.” A hatályos törvényi rendelkezés szerint tehát új turistaút létesítéséhez tulajdonosi hozzájárulás szükséges, amit semmilyen engedély vagy állásfoglalás (pl. természetvédelmi) illetve civil erkölcsi támogatás nem helyettesítheti és válthatja ki. Ennek hiányában senki sem festhet önhatalmúan turistajelzést. Ez az alapja a turistaút létesítésnek, amit minden természetbarát ismer és betart.

A Pilisi Parkerdő Zrt. ilyen hozzájárulást soha nem adott a Kék + jelzés felfestésére. Ellenben a Sárga + jelzésre igen! Történetünk ott folytatódik, hogy a fentebb leírtakat figyelmen kívül hagyva a Budai-hegységben kijelölésre és kivitelezésre került az ötletgazda által javasolt Kék + turistaút, amely jelentős részben aktív erdészeti forgalommal rendelkező, kerékpározásra már korábban kijelölt, erdészeti makadám utat is érint, így állandó balesetveszélyt generál. Emellett a jelzések felfestésének színvonala messze alulmaradt az elfogadhatótól, de legfőképpen a szabványostól. Esztétikailag csúnya, szakmailag hibás jelzések kerültek ki a Budakeszi-erdő fáira, rombolva ezzel a meglévő, felújított, jogszerűen elhelyezett jelzések összhatását. Ha az évtizedes tapasztalatokon alapuló jelzésfestés munkatempóját vizsgáljuk, amely alapján egy nap alatt 3-4 kilométernyi szabványos turistajelzést tud felfesteni három ember egy vizsgázott jelzésfestő felügyelete mellett, akkor 13 kilométernyi távon egy „vicc párt” aktivistáiból álló, jelzésfestés szakmaiságát nem ismerő csoport tagjai vajon milyen minőségű munkát tudnak elvégezni? A választ minden természetjárás ügyét szívén viselő ember tudja. Így nem csodálkozunk azon a tényen, hogy a megvalósítás tettét maga az ötletgazda sem vállalja.

Időközben a terület vagyonkezelését végző erdőgazdálkodó tájékoztatta Szövetségünket, - még 2017-ben - hogy az illegálisan kifestett Kék + jelzések szürke festékkel történő lekenéséről, azaz törléséről illetékes erdészetük gondoskodik, illetve szükség szerint a jövőben is gondoskodni fognak. Az engedély nélküli turistautat partnereik segítségével töröltetik az online térkép portálokról, a nyomtatott turistatérkép kiadókat pedig tájékoztatják az esetről annak érdekében, hogy az illegális turistaút jóhiszemű ábrázolását megelőzhessék. Az eset kapcsán felmerült kellemetlenségek, plusz munkák ismét rávilágítottak a magyarországi turistautak létesítésének és kezelésének meglévő jogi hiányosságaira.

Természetesen időközben a terület jelzéseit karbantartó BTSSZ Technikai Bizottságával egyeztetve, az MTSZ támogatásával, a hivatalos tulajdonosi hozzájárulással, valamint a szükséges természetvédelmi engedéllyel szabványos és esztétikailag is szemet gyönyörködtető Sárga + jelzések kerültek felfestésre. Ugyanakkor azt is kijelenthetjük, hogy bizonyos részeiben ez azonos az ötletgazda által javasolt nyomvonallal. Mert az ötlet egy része jó és támogatásra méltó volt. Mindössze nem azzal a színnel és nem az erdészeti forgalmat bonyolító, már kerékpáros jármódra kijelölt útvonalra helyezéssel (ezt egyébként törvényileg is külön engedélyeztetni kell).
 

Természetesen erről mindenki saját szemével tud a legegyszerűbben meggyőződni, ezért biztatjuk a természetszerető olvasóközönséget, hogy látogasson ki bátran a Budakeszi környéki erdőkbe. Legyünk nyugodtak, nincs ott háború, csak a természet és annak megismerését, biztonságos ejárást megkönnyítő turistautak. A jelzések között pedig könnyen kiolvashatjuk majd az igazságot.

Magyar Természetjáró Szövetség
Budapest, 2019. 07. 17.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?