Hóesésben életmentő a madáretetés

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Rákosmenti Mezei Őrszolgálat)

A Magyarországon áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején különösen fontos, hiszen a madarak ebben az időszakban sokkal kevesebb táplálékhoz tudnak hozzájutni.

A kihelyezett madáretetőket folyamatosan élelemmel kell feltölteni. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. 

A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható, és célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, vagy kisebb farönkök üregeibe rejteni. 

A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni, ezért az eledelt a lehető legszárazabb helyekre érdemes tenni, és az etetőtálkát tisztán tartani. A napraforgó-magvak a csuszkát, a pintyet, a feketerigót, a mátyásmadarat vagy a harkályt tartják életben, a köles, a repcemag pedig más fajok téli eledele. 

Sózott, cukrozott magvak nem valók a madáretetőkbe.

A kertekben a talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak a madaraknak télen, a fűben meghúzódó rovarok, vagy az áttelelő lárvák pedig téli táplálékul szolgálnak nekik.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?