Így változik a csok március 15-től

Oszd meg másokkal!

Desktop

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylése március 15-étől és még több család számára lesz elérhető.

 

Március 15-e után a csok banki igénylésénél egy egyszerűbb esetben akár elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről.

A csok-ot a hazatérő családok is igénybe vehetik, ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.

Az otthonukat bővítők a már folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a csok-ot, továbbá akár minden költségüket fedezhetik a csok-ból a támogatás összegéig.

Március 15-étől a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, így 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 nap a határidő.

A csok iránti igény benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követően két hónappal több idejük, azaz fél évük lesz a családoknak.

A jövőben a csok igényléséhez adóstársnak bevonhatják a párok a szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A csok-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybe vételének nem lesz időbeni korlátja.

Március 15-étől minden család kérhet csok-ot akkor is, ha már van ingatlantulajdona; eddig ezt csak az új lakást szerző családok tehették meg.

Azok a családok, akik korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott "szocpolt" - írja a Portfolio.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?