Használt sütőolaj: megszabadulhatsz tőle és még jót is teszel

Oszd meg másokkal!

Desktop
aksd
aksd

Csak nyűg volt vele? Hova is tegyem az olajat sütés után? A lefolyóba nem önthetem, a kukába még üvegben sem dobhatom ki, mert bele borul...

Évek óta gyűjtik a használt sütőolajat, de mindig csak arra gondoltunk a kistehert meglátva, hogy ez csak az éttermekre vonatkozik. Ekkora mennyiségért persze házhoz is mennek, de a magunk egy-két befőttesüvegnyi adagjától is megszabadulhatunk ám.

Tegnap volt a biodízel nemzetközi napja, így került sok helyen szóba a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezése. Magyarországon sokan foglalkoznak az ilyen olajok begyűjtésével, ipari mennyiségben persze könnyebb leadni, de nekünk is sikerülhet. 

És fontos is gondoskodni róla, hiszen nem az a legrémesebb az egészben, ha eldugul tőle a lefolyó, vagy összekenődik a kuka, bár ezek is eléggé rémesek... A háztartási szemétbe téve, amikor azt elszállítják, nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig  az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, megfulladnak a halak, vízi élőlények. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Rémísztgetés után egy kis jó hír: például a benzinkúton is leadhatod a hulladékot. A legközelebbi használt sütőolajat átvevő töltőállomások egyik listája megtalálható a töltőállomás keresőn. (A "termékek és szolgáltatások" jeleket tovább lehet lapozni, és ott egy mosolygós napraforgó, az étolaj-gyűjtés jele is.)

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek