Vita a szavazóhelyiség fotózásáról a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Oszd meg másokkal!

Desktop
Így néztek ki a fülkék a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, a 14. számú szavazókörben (fotó: ittlakunk.hu)
Így néztek ki a fülkék a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, a 14. számú szavazókörben (fotó: ittlakunk.hu)Í

Némi vita alakult ki a fotózás lehetőségéről a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. A 14-es szavazókör helyiségében lefotóztuk az urnát és a szavazófülkét (lásd a képeket). Ember nem volt látható a képkivágásban. A választási bizottság egy tagja széles mozdulatokkal jelezte, hogy ezt szerinte nem szabad. 

Kértük, mutassa meg a tiltó törvényt vagy rendelkezést, ő belemélyedt a bizottság számára készült útmutatóba. Ebben talált ugyan olyan szövegrészt, amely a bizottsági tagoknak megtiltotta a fényképezést, de olyat nem, amely általánosságban megtiltotta volna ezt. Az világos volt már korábban: tilos  a szavazólapok lefényképezése. 

A választási bizottság elnökasszonya is úgy tudta, hogy tilos fotózni, sőt, ő állítólag kora reggel így instruálta a bizottság tagjait is. Aztán ő is átnézte az útmutatót és ő sem talált ilyen szövegrészt benne. A bizottságban vita alakult ki. Egy hölgy azt találta ki, hogy a bizottság szavazzon arról, hogy szabad-e fotózni. Aztán új kérdést tett föl, azt indítványozva, hogy töröljük a már elkészült fényképeket (szám szerint kettőt). 

Közöltük, hogy ez tudomásunk szerint nem bizottsági szavazás, hanem törvény kérdése. "Ez már kekeckedés" - közölte az indítványozó hölgy. Az úr, aki kezdetben integetett, arra biztatott, hogy nyugodtan fényképezzünk tovább, hiszen nem találtak fényképezést tiltó rendelkezést. 

"Aztán majd retusálják, meg majd azt is lehet, fölteszik a Facebook-ra, hogy nincs meg a masni vagy valami és bajba kerülünk. Ez a békesség megbontása, ezt hagyják abba!" - replikázott a szavazást indítványozó nő. A bizottság a végén nekiállt szavazni a törlés kérdéséről: többen szerették volna a törlést, mint ahányan nem. A bizottság egyik tagja szintén azt állította, fényképezni szabad és helytelenítette a processzust.

Közöltük, hogy szerintünk nem korlátozhatják ily módon a fényképezés jogát, mire aránylag barátságosan elbúcsúztunk egymástól. A folyosóra utánunk jött két fiatal dán lány és magyar kísérőjük, azt mondták: választási megfigyelők. Csodálkoztak a helyzeten.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek