Szilveszter: nekünk ünnep, a kutyáknak és a macskáknak pokol lehet – így segítsünk rajtuk

Oszd meg másokkal!

Desktop
fotó: lovingdogsdaily.com
fotó: lovingdogsdaily.com

Hamarosan itt a szilveszter és sokak számára az öröm, hogy ilyenkor durroghatnak a tűzijátékok (a petárdák még ilyenkor sem szabályosak). A háziállataink, elsősorban a kutyák, azonban rettenetes kínként élhetik meg a számukra szörnyű zajokat.

A félelem a kutyákra hathat rosszabban, a macskák elrejtőznek, de nem tör rájuk olyan látványos jelekkel a pánik. A zajfóbiát ahhoz lehet hasonlítani, mintha álmunkban kergetnének minket, de nem tudunk futni.

A kutyákon ez a félelem nagyon sok kellemetlen módon jöhet ki: vonyítás, ugatás, remegés, aggresszió, bevizelés mind jelentkezhet náluk. Mindehhez jön az elrejtőzés, menekülés, ami sok esetben otthonról való szökésbe torkoll. Sok olyan kutya is az utcára kerül ilyenkor, aki nincs hozzászokva a sétáltatáshoz, az idegen környezethez. Elveszett kutyákról, elütött állatokról jönnek ilyenkor a szomorú hírek.

Hogyan védekezhetünk a legrosszabb reakciók ellen, hogyan enyhíthetjük a fellépő tüneteket? Ehhez ad néhány tippet dr. Ugri Rita állatorvos.

  • A kutyák számára most már kötelező a mikrochip beültetése - ez nem enyhíti a pánikot, de ha bekövetkezik a legrosszabb, a szökés, akkor nagyon hatékony eszköz az állat megtalálásához. Viszont nem elég a beültetés, gondoskodjunk mindig arról, hogy a gazda aktuális adatai szerepeljenek az adatbázisban. Tehát gondoljuk át ilyenkor is, hogy változott-e elérhetőségünk az elmúlt időben, és hogy átvezetettük-e például az esetleges gazdaváltást.
  • Érdemes még szilveszter előtt elmenni az állatorvosunkhoz, és a választott nyugtatási módot előre tesztelni.
  • A tüzijátékozás, petárdázás szilveszterkor hág a csúcsra, de már az előző napokban is jelentkezhet - érdemes már ilyenkor is pórázon sétáltatni minden esetben a kutyákat.
  • Szilveszter napján - ha tehetjük - késő délutánig, legkésőbb 5-6-ig sétáltassuk meg utoljára aznap a kutyánkat.
  • Ha nem benti kutyáról - és ne felejtsük el a macskákat sem - van szó, és nem okoz hatalmas gondot nekünk, erre a fél napra engedjük be a lakásba, házba.
  • Válasszuk ki a lakás legnyugisabb, legjobban hangszigetelt részét az állatoknak. Jó ha el tudnak bújni, bevackolni egy zugba.
  • A fentiek mellett, azokat nem kiváltva, hatékony segítség lehet a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények használata. Ezt azonban minden esetben egyeztessük a kutyát kezelő állatorvossal: halgassuk meg, milyen szert és milyen dózisban ajánl.
  • Oszlassunk el egy tévhitet: a Sedalin tabletta/gél NEM alkalmas a tünetek enyhítésére, ha lehet, még rosszabbat teszünk vele az állatunknak. Ugyanis az állat a hatása alatt nem tud mozogni - nyugodtnak tűnik, de belül ordít, ugyanis a tudatát nem módosítja a szer.
  • Ha mégis megtörténne a baj, kutyánk elszökne, akkor keressük az állatorvosunkat, ha van, a kerületi állatvédelmiseket, illetve a fővárosi rendészet ebtelepét ("Illatos út"- ebtelep.hu, 06-1-3470830) .

Jó szórakozást - és nyugalmat állatoknak!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?