Ma 333 éve, hogy visszavettük a töröktől Buda várát

Desktop
Képrészlet: Budavár visszafoglalása
Képrészlet: Budavár visszafoglalása

Szeptember másodikán 333 éve, hogy visszafoglalták a budai várat a töröktől.

Budavár visszafoglalása a töröktől nem egy gyors ostrom volt, ahogy képzelnénk, vagy három hónapig tartott. Az alaposan megerősített várat  Abdurrahmán Abdi Arnaut pasa ( több, mint tízezernyi katonájával) a végsőkig, 1686. szeptember 2-ig védte.

Vele szemben pedig nem csak egy maréknyi hős magyar állt, hanem az erre a célra "létrehozott" Szent Liga nemzetközi serege, 70–80 000 (legtöbbször zsoldos) katona, osztrákok, a bajor, a magyar, a német, brandenburgi. Meg holland, cseh, olasz, dán, burgundi, angol, spanyol, svéd, francia, és katalán katonák.

Ide kattintva találod a talján Giacomo de Rossi térképét, ami egy rajzban sűríti össze a három havi történéseket. Kinagyíthatod, a részleteket is megnézheted: a már visszafoglalt Pest városát, a budai hegyekben és a Vérmezőn táborozó seregeket, a Duna vizében lóháton menekülő török futárokat, és persze sorban a támadásokat, amiknek során végre sikerült az egyesült seregeknek bejutniuk a várba. Kiderül az is, a mai Hadtörténeti Múzeum közvetlen környékén miért nem állnak a várfalak: a hatalmas Toprak Kuleszi, azaz Földbástya (ekkor már ugyan rendesen, kőből volt megépítve) ágyútermei beomlottak, maguk alá temetve a tetején lévő ágyúkat is, a vár bal alsó sarkában itt látod a győzedelmes seregeket a külső várba belovagolni..

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?