Mátyás király Corvinái és a Budán készült szép könyvek

Desktop
Kép: OSZK
Kép: OSZK

Különleges kiállítás nyílik november hatodikán a Széchényi Könyvtárban

Ilyen még nem volt, és nem csak a könyvek szakértőit csábítja majd: soha nem látott módon együtt tekinthető meg csaknem valamennyi Magyarországon őrzött corvina, közel ötven kódex. És mellé Párizsból érkezik Szatmári György pécsi püspöknek rendkívüli szépségű breviáriuma, a Cassianus-corvina. Ritka görög kódexek Lipcséből: az a corvina, amely egyedüliként őrizte meg Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár művét az udvari szertartásrendről, az úgynevezett Mynas-kódex Párizsból, és még rengeteg ritkaság. 

A Corvina könyvtár Hunyadi Mátyás itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára volt. Nem lehet ma már tudni, mekkora lehetett, talán kétezer kötetnyi. Akkor ezt csak a vatikáni könyvtár múlta felül. Fennmaradt belőle tudomásunk szerint vagy kétszázhúsz, van belőlük szerencsére magyarországi, de más európai és amerikai könyvtárakban is. 

Arról viszont szinte semmit sem tudtunk, hogy a királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. Most ilyeneket is megnézhetünk.

Azoknak, akik értenek is hozzá, nem csak a kíváncsiság és bámulat kedvéért látogatnak majd el, a könyvtár oldalán részletes leírással szolgál a kiáíllítandó művekről. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?