Kíváncsi vagy, mit találtak a régészek mostanában Budapesten?

Oszd meg másokkal!

Desktop

Ha kiváncsi vagy, hogy az elműlt időszak építkezései miatti ásatásokon vajon mi mindent találtak a városban a régészek, tetszeni fog a Budapesti Történeti Múzeum október 25-én nyíló kiállítása.

Kilenc ásatás középkori régészeti anyagát láthatjátok majd a Középpontban a Középkor című kiállításon.

Az itt megtekinthető tárgyak egy-másfél évvel ezelőtt még a föld alatt voltak, teljes körű szakmai feldolgozottságuk nem fejeződött be, akár még el sem kezdődött; épp, hogy kikerültek a restaurátorok - állagmegóvó - kezei közül.

A több mint száz tárgy érdekességét egyrészt az adja, hogy a látogató máshol nem láthatja őket, mert nem kerülnek kiállításra ebben a formában, így az érdeklődők bepillanthatnak a múzeumi raktárak, műhelyek világába, munkafolyamataiba. Ép, összeragasztott, kiegészített tárgyakat éppúgy láthatunk, mint fontos, mert ritka töredékeket; a több száz kilós sírkőtől a 4 cm-es, import, Iznikből származó, fajansz díszkerámia darabkáig bezárólag mindenféle, a mindennapi élet megszokott tucat tárgyait és különleges, egyedi darabokat egyaránt.

Másrészt a kiállítás az Árpád – kortól a török korig tartó széles idősávot felölelve a legkülönbözőbb társadalmi rétegek tárgyait kínálja megtekintésre; királyi palotába és kunyhóba egyaránt betekintést nyújt aranypénzzel, gyűrűvel, fémsisakkal, kályhacsempével, öntőtégellyel, kerámiával, viseleti tárgyakkal.

Egy érdekesség a kiálltásról (mi csak azt láttuk, hogy a József nádor téren olyan sokáig csak gödör van) innen kerültek elő karneol gyűrűk. 1058 darab sír volt összesen, négy halott ujjain találták a régészek a hat darab, egymástól csak nagyon minimális mértékben eltérő, ugyanabból az anyagból készült, féldrágakő gyűrűt. Az, hogy kik viselhettek ilyet, s milyen jogosultsággal bírt ezt a négy ember, akiről előkerültek, még nem tudjuk. Az antropológiai vizsgálat eredménye előtt még az sem tisztázott, hogy férfiakról, nőkről, vagy mindkét nemről van-e szó. Annyit tudunk, hogy a fonyódi, török kori temetőben, illetve Szerbiában már találtak ilyen gyűrűket.

A Középpontban a Középkor a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma Középkori Főosztályának hagyományteremtő szándékkal, tavaly indult kezdeményezése, melynek keretein belül a régészek szeretnék bemutatni munkájukat a nagyközönségnek, valamint tudatosítani azt, hogy milyen hihetetlenül gazdag Budapest középkori régészete.

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek