Frida Kahlo képei a Nemzeti Galériába jönnek!

Desktop
Frida Kahlo: A megsebzett szarvas
Frida Kahlo: A megsebzett szarvas

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak képeit nézhetjük meg nemsokára a Magyar Nemzeti Galériában. A festmények Mexikóból érkeznek.

Láthatjuk majd Frida védjegyévé vált bajuszkás önarcképeit, és sok, a mexikói hagyományok nyomán született festményt. 

Frida Kahlo (bár születési évét a mexikói forradalom tiszteletére 1910-ben jelölte meg) 1907-ben született Mexikóváros külvárosában, Coyoacánban. Apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba, Frida apja, Guillermo Kahlo fényképész onnan érkezett Mexikóba, ahol első felesége halála után elvette a mesztic (spanyol-indián keverék) származású Matilde Calderón y Gonzálezt. Négy lányuk született, Frida volt a harmadik.

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Hosszú időre ágyba kényszerült. Szenvedéseiből a festés jelentette a kiutat. 

1927 végén már aránylag normális életet tudott élni, és 1928-ban csatlakozott az önálló mexikói stílus megteremtését célul kitűző művészek csoportjához. Ekkor ismerkedett meg a nála huszonegy évvel idősebb Diego Riverával, az akkor már neves festővel.

1930-tól 1933 végéig a házaspár az Egyesült Államokban élt, ahol Rivera több épületet díszített faliképeivel. Hamarosan a társasági élet ismert és kedvelt alakjai lettek. Frida teherbe esett, orvosa tanácsának dacára meg is akarta szülni gyerekét, ám vetélés lett belőle. Élete e momentumát örökítette meg a Henry Ford Kórház, illetve A repülő ágy című képén. Ezután jó néhány abortuszon esett át. 

Visszatérésük után Rivera, akinek eddig is rendszeresen voltak házasságon kívüli kapcsolatai, Frida húgával, Cristinával kezdett viszonyt. Frida ezentúl nem érezte magára nézve kötelezőnek a házastársi hűséget, s nyílt viszonyt folytatott jó néhány ismert és kevésbé ismert férfival és nővel. Mindkét nembéli szeretőket tartott, köztük a magyar származású Muray Miklóst, Chavela Vargas énekesnőt, és a "világforradalmár" Lev Trockijt is, akinek a Rivera házaspár kérésére adtak menedékjogot Mexikóban (ahol aztán a szovjet titkosszolgálat, az NKVD végzett vele). Trockijnak ajánlotta egyik legszebb, legragyogóbb önarcképét, a Függönyök között címűt

A kiállítást július 7-től november 4-ig nézhetitek meg. A teljesárú jegyek 3200 forintba kerülnek majd. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek