Úgyis Mátyás király-emlékév van, helyreállíthatnánk a szökőkútjait (meg a vízvezetékeit)

Oszd meg másokkal!

Desktop
A múzsák kútja rekonstrukciója (fotó: történelemportál)
A múzsák kútja rekonstrukciója (fotó: történelemportál)

Hogyan lesz egy vízjogi diplomamunkából márvány szökőkút?

Ha hiszünk a történelemíróknak, Mátyás király idején (sőt egészen a törökök bejöttéig) hetven csobogót és szökőkutat táplált  a várban három budai forrás vize. A kutak ma is működnek, sőt a réges-régi vezeték nyomvonala is nagyrészt közterület: vízjogi diplomamunkájának elkészítésekor bukkant az adatokra Bittsánszky Ádám vízjogi szakjogász. 

A maga korában páratlanul modern vízvezetékrendszer, korabeli rajzok és meglévő leletek alapján a Mátyás idején épült Múzsák kútja is eredeti formájában működhet, ha az ötletre a kormányzati döntéshozók is rábólintanak – tájékoztatta a Világgazdaságot Bittsánszky Ádám.

(Javítsatok ki, ha nem úgy van: amit "Múzsák kútjának" szoktunk nevezni, az az a híres szökőkút, ami Mátyás visegrádi várában ünnepnapokon bort köpött víz helyett. Nem sok darabot talátak meg belőle, de amint a fenti képen látjáttok, sikerült rekonstruálni. A budai várban is jól jön egy ilyen bor-kút azért.)

A régi forrásokról, kútházakrók egy keveset itt is olvashattok.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek