Milliárdokat érő festményt kapott ajándékba a Nemzeti Galéria

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: Balogh Zoltán, MTI
Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Moholy-Nagy László Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményével gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye a New York-i The Salgo Trust for Education felajánlásának köszönhetően, írja az MTI.

Ifj. Botár Olivér, az adományozó kurátora szerint a képet olyan intézmények szerették volna megszerezni, mint a New York-i Metropolitan Museum vagy a chicagói Art Institute, az alapítvány azonban az MNG-t tartotta a legmegfelelőbb kiállítási helyének. Egyrészt amiatt, mert Moholy-Nagy 1920 utáni korszakából nem volt fellelhető Magyarországon egyetlen festmény sem, másrészt ennek a munkának a rendkívüli művészettörténeti jelentősége indokolta a magyarországi adományozást.

A konstruktivista kép hátoldalán ugyanis néhány éve felfedeztek egy lemeszelt dadaista alkotást, a Vasútkép szántófölddel és a 3-as számmal elnevezésű kompozíciót. Ez, valamint a képhez használt festék elemzése arra utal, hogy Moholy-Nagy 1921 végén készítette az Architektúra I-et, valószínűleg első konstruktivista festményeként.

A festményt péntektől nézhetik meg a Nemzeti Galéria látogatói.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?