Koripálya a Széll Kálmánon

Oszd meg másokkal!

Desktop
Vasárnapi Újság, Országos Szabó Ervin Könyvtár
Vasárnapi Újság, Országos Szabó Ervin Könyvtár

Ezerkilencszázegy, február tíz. A mai Széll Kálmán téren 1895 óta működött a korcsolyapálya, abban a pillanatban "elfoglalták" a teret, ahogy azt feltöltötték rendesen.

"A budai új jégpálya

A főváros társadalmi életében nevezetes szerepet játszik a jégsport, bár néhány éve, különösen az idén nagyon megcsappant az érdeklődés ezen egészséges, testedző mulatság iránt. S ha kinézünk a városligeti nagy jégpályára, mindjárt feltűnik, hogy hova lettek a korcsolyázók ezrei, akiknek minden kényelemmel berendezett korcsolyapalota és óriási kiterjedésű, kitűnően gondozott jégpálya áll rendelkezésükre, mert hiszen világot látott sportemberek egybehangzó véleménye szerint egyik európai főváros sem rendelkezik ily pompás jégcsarnokkal. Külföldön, a berlini, párizsi, amszterdami, bécsi korcsolyázó egyesületeknek csak három-négyezer tagja van, míg a Budapesti Korcsolyázóegylet hatezernél több tagot számlál, ámbár ez a szám három év óta folyton csökken. Hiszen az 1895-96-i télen hétezren felül volt a tagok száma. Különösen a férfiak száma fogyott meg azóta, s ami még eddig nem történt meg a jégen, az idén azt látjuk, hogy az előkelő báli szépségek lovagok hiányában egyedül korcsolyázgatnak.

Jóval élénkebb élet van a Budai Korcsolyázóegylet jégpályáján, hol 1500 egyleti tag úgyszólván egy nagy „jégcsaládot” képez, mindennap vidám, előkelő közönség jelenik ott meg, melynek együtt tartásában nagy érdeme van a Budai Korcsolyázóegylet buzgó választmányának, élén tevékeny igazgatójával Demány Károly posta- és távírda-igazgatóval, ki, mellesleg említve, a legkitűnőbb korcsolyázók egyike.

A Budai Korcsolyázóegylet jelenlegi jégpályája ugyanaz, melyet két évtized óta 1895-ig a Budai Polgári Kör használt hasonló célra. Maga a jégpálya a régi Szent János kórház közvetlen szomszédságában, a Krisztina körút mellett terül el, a zugligeti villamosvasút mentén, szélmentes helyen, minek következtében itt sokkal állandóbb a jég, mint a városligeti tavon. A jégpálya területén ezelőtt az úgynevezett Kriszten-féle téglavetőtelep volt. Egy 1895-i fővárosi közgyűlés azonban elrendelte a nagy kiterjedésű, mély telep betömését, s ezt a munkát ugyanazon évben végre is hajtották.

A már feltöltött területnek jégpályává leendő átalakítására 1895 őszén megalakult a Budai Korcsolyázóegylet, melynek sikerült kivinni, hogy a főváros az igen alkalmas területet az egylet céljaira 15 évre átengedte.

Most már díszes és igen kényelmes csarnok emelkedik ott, Neuschloss Ödön és Marcell vállalkozók műve, mely az ezredévi kiállításon a sörgyárosok pavilonja volt s onnan került aztán, kellő átalakítás után, mostani helyére. Nagy melegedő és társalgó helyiségen kívül van benne ruhatár, orvosi, választmányi és irodai szobák, továbbá buffet s külön férfi és női Jackson Haines korcsolyafelkötő helyiségek. Azonkívül van még korcsolya- és szertár, gondnoki lakás, kamarák, stb., az emeleten pedig alkalmas térség s melegedőszobák a katonai zenekar részére. Az egész csarnok előtt elterülő 320 négyszögöl pódiumon kívül külön korcsolyakötő terasz is áll a közönség rendelkezésére.

A budai korcsolyapálya nagyszámú közönsége soraiban gyakran ott látjuk Széll Kálmán miniszterelnököt is, ki ötéves unokáját kíséri ki a jégre, nemkülönben Lobkovitz Rudolf hercegné is mindennapos vendége a kies fekvésű jégpályának."

Markó Miklós cikke

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek