Megnyílt a Modigliani-kiállítás a Nemzeti Galériában

Desktop
Modigliani egyik aktja (forrás: Index, Cseke Marianna)
Modigliani egyik aktja (forrás: Index, Cseke Marianna)
Június 28-án megnyílt a Modigliani-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
 
Amedeo Clemente Modigliani festő és szobrász szefárd zsidó családban született az Livornóban, de többet élt Franciaországban, mint Olaszországban. És egyáltalán nem élt sokat: 36. születésnapját már nem élte meg.
 
Mégis őt tartják az európai modernizmus egyik legnagyobb mesterének. Nem sok képet adott el, mindössze egy egyéni kiállítása volt, az is botrányba fulladt. Tavaly viszont egy aktját 170 millió dollárért árverezték el, ami a második legmagasabb ár, amit aukción műtárgyért valaha fizettek.
 
Modigliani szerette az alkoholt, a kokaint és a hasist is, a kávéházakban az asztalok tetején táncolt, Párizs utcáin meztelenül rohangált. Élettársát, Beatrice Hastingst, akivel egyébként a Louvre-ba jártak szeretkezni, veszekedés közben egyszerűen kilökte az ablakon. (Még szerencse, hogy a földszinten voltak.) Későbbi szerelmét, Jeanne Hebuterne-t a hajánál fogva vonszolta végig Párizs utcáin, de a nő mégis annyira ragaszkodott hozzá, hogy amikor 1920-ban a festő meghalt, nyolc hónapos terhesen kiugrott szülei negyedik emeleti lakásából.
 
 A 61 művet bemutató kiállítás egyik célja ugyanis éppen az, hogy a sok legenda, a tragikus élettörténet, a viharos szerelmek, az árveréseken elért rekordárak helyett a közönség foglalkozzon végre a festő képeivel. Azzal, hogy híres portréi és aktképei mellett hányféle műfajban alkotott, milyen lelkesen követte kortársai pályáját, milyen művelt és nyitott gondolkodású művész volt, akit sosem lehetett könyv nélkül látni. Magyarországon még soha nem volt ekkora kiállítása, a képek és a szobrok Párizsból, Bécsből, Amszterdamból, Jeruzsálemből, Philadelphiából, Dallasból és Oszakából érkeztek, nem egy közülük magángyűjteményekből.
 
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?