Vajon hogyan változna meg a város, ha a föld alatt összekötnék a Déli és Nyugati pályaudvart?

Oszd meg másokkal!

Desktop

Vajon hogyan változna meg az egész város élete, ha a Nyugati és a Déli pályaudvart lesüllyesztenék a föld alá, és alagúttal összekötnék őket? A rengeteg sín is alagútba kerülne, a Déli pályaudvar épületét, amit sokan nem szeretnek, el lehetne dózerolni, lehetne a helyén mondjuk park.

A város belsejében "fejpályaudvarokra" - ahova bemegy a vonat, végállomás, és onnan indul kifelé majd tovább, se teherforgalomra nincs szükség ma már, vagy legalábbis nem ebben a formában, kicsit megváltozott a vasúti forgalom jellege, meg a város is az elmúlt 150 évben. Az összekötött nagy pályaudvarok egy jól működő elővárosi vonatrendszerrel olyanok lennének, mint egy metró. 

Ilyesmikről volt szó a Budapesti Hegyvidéki Önkormányzat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Urbanisztikai Társaság szervezte szakmai fórumon csütörtökön. 

Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára felvázolta, hogy a Déli pályaudvar a földfelszínen teljesen megszűnne, és így a helye fejlesztési területté válna. A Nyugati pályaudvar esetében is nagy terület szabadulna fel, a vasúti forgalom jelentős része ott is a föld alá kerülne. Döntés az ügyben persze még nincs, hiszen előtte meg kell vizsgálni az alagút megépítésének lehetőségét, el kell végezni a szükséges vizsgálatokat és megvalósítási tanulmányokra van szükség.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, a BKK korábbi vezetője szerint ha a tervezett alagút és a hozzá kapcsolódó rendszer létrejönne, a vonat "metróerejű" közlekedési eszközzé válna Budapesten.

Gyetvai Árpád, a Testnevelési Egyetem Beruházási Programirodájának igazgatója arról beszélt, hogy a Déli pályaudvar területén közcélú sportközpontot szeretnének, ott sportváros alakulhatna ki.

A címlapképen egy szerencsére meg nem valósult Déli pályaudvar terv, az ötvenes évek elejéről - innen való, érdekes történet ez is.

 

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek