Épül a fővárosi hőgyűrű – sávlezárások lesznek a városban

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció! (forrás: funzine.hu)

Hétfőn Pesten és Budán egyszerre több helyszínen kezdődik meg a fővárosi hőgyűrű kivitelezése, Budapest több pontján is távhővezetéket építenek, illetve bővítenek.

Budáról Pestre az Erzsébet híd alatt viszik át a távfűtést, először az V. kerületbe, majd a szomszédos városrészekbe is. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél és a Városház utcánál egy-egy nagy szerelőakna is épül, amelyeket egy különleges eljárással készített közműalagút köt majd össze.

A munkálatok miatt július 1-jétől a pesti oldalon sávlezárásokra kell számítani a Kossuth Lajos utcában a Váci utca és a Szép utca között, valamint az Erzsébet híd lehajtó ágán is, de a forgalom a munkálatok ezen szakaszában a Kossuth Lajos utcában végig két-két sávon haladhat. Budán jelenleg csak a Rác fürdő mellett húzódó Hadnagy utca forgalmát korlátozzák. Június 30-án, szombaton és július 1-jén, vasárnap toronydarubontás miatt a Kossuth Lajos utca Buda felé vezető útpályán egy rövid szakaszon csak egy forgalmi sávon lehet majd haladni; az ott közlekedő buszok Ferenciek tere megállóját hátrébb helyezik, azokra a Városház utca kereszteződése előtt lehet majd felszállni.

Július 2-től, hétfőtől a Szabad sajtó út Buda irányú útpályáján a Váci utca utáni szakaszon lezárják az autóbuszsávot, ezért két forgalmi sávon haladhat majd a forgalom.

A július 2-8-ig tartó héten a Kossuth Lajos utcában a Városház utca és a Szép utca között a Buda felé vezető belső forgalmi sávját átvezetik az ellenkező irányú útpályára, ezért itt irányonként két-két forgalmi sávon haladhat majd a forgalom. Ugyanebben az egy hetes időszakban a Március 15. tér környékén is forgalomkorlátozásokra kell számítani. Az Erzsébet hídi lehajtó forgalmát a Duna utca vonalában az ellenkező irányú útpályára terelik át. Az Erzsébet híd alatt a felső rakparti szakaszon is sávlezárásra kell számítani.

A beruházás első üteme szakaszosan hétfőtől október végéig tart, ezen időszak alatt a budai oldalon a Rudas Gyógyfürdő és Döbrentei tér környékén, a pesti oldalon a Március 15. téren, a Szabad sajtó útján, a Kossuth Lajos utca, valamint a Városház utca térségében várhatóak forgalmi változások, terelések. Az Erzsébet hídon zajló munkálatok a forgalmat nem zavarják majd, mert a vezetékeket a hídszerkezet alatt vezetik végig. A közműalagút építése miatt nem kell megbontani a Kossuth Lajos utca belső szakaszán az útburkolatot, ezért ott sincs szükség forgalomkorlátozásra.

A külvárosi részeken található távfűtéses övezeteket összekötik, így a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés. Ezzel zöldebb és olcsóbb energiához juthatnak az ott élők.

Felmérések szerint a 45 ezer budapesti gázfűtésű háztartás távhőre átállítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid- és csaknem 80 tonna egyéb károsanyagkibocsátás-csökkenést eredményezne.

Az ütemezés szerint a teljes kivitelezés - a helyreállítással együtt - jövő év április 30-áig befejeződik.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek