3-as metró: hétfőn kezdődik a felújítás, íme a legfrissebb infók!

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép illusztráció

November 6-án elkezdődik az M3-as metró északi szakaszának, valamint a teljes, 17 kilométeres alagútrendszernek a korszerűsítése. Az alternatív útvonalakról és közlekedési lehetőségekről tájékoztatót juttatnak el a budapestiekhez – jelentette be Tarlós István főpolgármester. 

Tarlós István szerint nem a metró középső szakasza a legveszélyesebb, hiszen ott nagyobb síncserék voltak, hanem egy esetleges vészhelyzetben ott a legbonyolultabb a mentés, mert az a szakasz fekszik a legmélyebben. Az északi szakaszra és az alagútra kiírt korábbi tenderekre elfogadható árajánlatok érkeztek, ezért ott kezdik a munkát. A középső és déli szakasz felújítására új közbeszerzési eljárás indul. 

Csúcsidőn kívül, 20:30 és az üzemzárás között a teljes vonalon metrópótló buszok fogják szállítani az utasokat, hétvégén a teljes vonalon vágányzár lesz. Az északi szakaszon (Újpest-Központ és Lehel tér között) kizárólag a legkorszerűbb, alacsonypadlós, többnyire új, csuklós metrópólót buszok közlekednek majd, amelyek a lezárt metróállomásokat érintik. 

A metrópótlás ideje alatt a megszokottnál 90-nel több busz közlekedik Budapesten, ebből mintegy 60 éppen a metrópótló vonalon jár majd. A pótlóbuszok csúcsidőben átlagosan 45 másodpercenként indulnak. 

"A busznak be kell állnia a megállóba, az utasoknak le- és fel kell szállniuk, majd a busznak ki kell állnia, hiába lenne ennél több metrókiváltó busz, rövidebb idő alatt ezt fizikailag nem lehet lebonyolítani” - mondta a főpolgármester.

A metró maximális kapacitással akár 40 ezer utast is képes utaztatni óránként, busszal e kapacitásnak a 60-70 százalékát lehet csak kiváltani, további 20 százalékot pedig a villamosvonalakkal. A maradék utasforgalom alternatív útvonalon bonyolítható le. A teljes alagút felújítási munkái „emberi számítás szerint” 2020 végére készülhetnek el.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?