Új buszsávok, útvonal-változások: íme a 3-as metró pótlásának részletei!

Oszd meg másokkal!

Desktop

Lezárult az egyeztetés, a BKK közzétette a 3-as metró Újpest és a Lehel tér közötti pótlására kidolgozott új forgalmi rendjét.

A metrófelújítás első, novemberben kezdődő, várhatóan egy évig tartó ütemében az északi, Újpest-Központ és Lehel tér közötti szakaszt zárják le. A metró munkanapokon kora reggeltől estig csak Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik, a Lehel tértől Újpest felé pótlóbuszokkal lehet eljutni. Esténként és hétvégenként a teljes M3-as vonalon pótlóbusz jár. 

Október 15-én (vasárnap) az első járatindulástól reggel 8 óráig a teljes M3-as vonalon, valamint az október 28-29-i hétvége mindkét napján Újpest-Központ és a Deák Ferenc tér között pótlóbusz közlekedik a felújítási munkák előkészülete miatt. 

A felújítás alatt több pótlóbusz fog járni, de az utazás így is lassabb lesz, hosszabb menetidőkre kell számítani!

Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag alacsonypadlós, klimatizált, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amelyek a lezárt metróállomásokat érintik. Egyes pótlóbuszokkal – az Újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében – nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig lehet utazni. A pótlóbuszok gyorsabb haladását forgalmi változások – például buszsáv – segítik majd, továbbá egyes végállomáson és fontosabb csomópontokban forgalomba állítható tartalékbuszok is várakoznak majd. 

A pótlóbuszok csúcsidőben rendkívül gyakran, átlagosan 45 másodpercenként indulnak majd.  

A BKK megerősíti az észak-pesti térségben a metró lezárt szakaszát elkerülő kötöttpályás közlekedési lehetőségeket: a 12-es villamos hétköznap 12B jelzéssel a Lehel térig meghosszabbítva, háromkocsis szerelvényekkel jár. 

A 14-es villamos a szokásosnál sűrűbben és hétvégén is nagyobb befogadóképességű szerelvényekkel jár. A villamosok menetideje pedig – lámpaprogramja áthangolásának köszönhetően – két perccel csökken majd a Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszon. 

A Keleti pályaudvarig közlekedő, ezáltal az M1-es, M2-es és az M4-es metróra is közvetlen átszállási lehetőséget nyújtó 20E és a 30-as járatcsalád gyakrabban, 5 helyett 3-4 percenkénti indul.

Az Óbuda felől a belvárosba utazók számára kieső Árpád hídi metrókapcsolatot a 34-es és a 106-os busz pótolja: mindkét buszjárat útvonalát a Lehel térig hosszabbítják meg. A III. kerület Vörösvári úti, Bécsi úti környékéről a 19-es és a 41-es villamosjárattal a budai fonódó villamoshálózaton, a kerületi északi feléből, illetve a Szentlélek tér vonzáskörzetéből a H5-ös HÉV-vel, arról az M2-es metróra átszállva is megközelíthetik a belvárost.

Rákospalota és Újpalota felől is sűrűbb követéssel közlekedik majd az 5-ös, illetve a 7E busz.

A 30A és a 230-as járat a jövőben a Verseny utcai megállópár kihagyásával, a Thököly úton át éri el a Keleti pályaudvar végállomást; ezzel irányonként mintegy 2-3 perccel csökken az utazási idő.

Az M3-as metróvonal felújításának idején a munkanapok estéjén és minden hétvégi napon a teljes vonalon, Újpest-Központ és Kőbánya-Kispest között nem közlekednek a metrók, a pótlóbuszok az Árpád üzletház – Újpest-Központ – Kőbánya-Kispest között viszik az utasokat. 

 A lezárt metróállomásoknál található jegy- és bérletautomaták egy részét a metrópótló busz megállóiba telepítik át.

A metró autóbuszos pótlása a pótlóbuszok gyors haladása érdekében jelentős forgalomtechnikai módosítások bevezetésével jár a IV. kerületi Árpád úton, valamint a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán, továbbá a Lehel téren. Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányban.

Több csomópontban nagyobb beavatkozásokat kell végrehajtani, hogy a metrópótló autóbuszok közvetlenül át tudjanak haladni a felüljárók alatt, és a metrómegállók közelében kijelölt pótlóbusz-megállót gyorsan elérjék:

  • a Róbert Károly körút–Váci út csomópontban a pótlásban résztvevő autóbuszok sem a felüljárón keresztül, sem a csomópontban kanyarogva nem vezethetők át, ezért azok a főcsomóponton keresztül (azaz a felüljáróval párhuzamosan, de szintben) közlekednek. Ennek biztosíthatósága érdekében ideiglenesen megszűnik a Váci út északi ágáról a Róbert Károly körútra vezető balra kanyarodási lehetőség, amely helyett a Váci út–Forgách utca, illetve a Váci út–Fiastyúk utca balra kanyarodási lehetőség áll rendelkezésre; 
  • a pótlóbuszok belső végállomásának a Lehel tér ad helyet, ahol biztosítani kell a forgalomból időszakosan kiálló buszok várakozási lehetőségét, továbbá a forgalomban lévő járművek megfordulásának lehetőségét. A járművek a Lehel teret körülvevő úthálózat több pontján várakoznak majd, emiatt többek között a Lehel utca befelé vezető oldalán is időszakosan sávkorlátozásokra kell számítani. A buszok egy új jelzőlámpás kordonnál fordulnak majd meg a Csanády utca torkolata mellett, a főcsomópont forgalmát nem akadályozva.
  • az esti, hétvégi teljes vonalas metrópótlás idején a Lehel tértől délre eső szakaszokon a pótlóbuszok közlekedésére új buszsávokat nem jelölnek ki.

Lényegesebb forgalmirend-változásra a Nyugati téren, az Üllői úton a Népliget mellett, valamint a XIX. kerületi Vak Bottyán utca–Lehel utca csomópontban kell számítani:

  • a Nyugati téren – a Róbert Károly körúti csomóponthoz hasonlóan – a buszok nem a felüljárón, hanem azzal párhuzamosan, de szintben haladnak át a csomóponton. Ezért a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra való balra kanyarodási lehetőség ideiglenesen megszűnik. A csomópont többi iránya továbbra is járható lesz;
  • a Népliget mellett az Üllői úton új jelzőlámpás csomópont épül, amely azt szolgálja, hogy a ligeten keresztül közlekedő pótlóbuszok biztonsággal ki tudjanak kanyarodni balra az Üllői útra, dél felé;
  • a Vak Bottyán utca–Lehel utca csomópontban kisebb korrekcióként módosul a Vak Bottyán utca északi ágán lévő jelzőlámpát és a hozzá tartozó helyzetjelző vonalat áthelyezik, ezzel biztosítva a Lehel utcáról jobbra bekanyarodó pótlóbuszok manőveréhez szükséges helyet. 

A Váci út újpesti szakaszán a kezdeti időszakban nagyobb fennakadásokra kell számítani. Az Árpád utat keresztező egyéb sugárutak forgalmi kapacitása várhatóan nem változik. A más útvonalakat választó járművek miatt növekedhet a Pap Károly utca–Göncöl utca útvonal, a Béke út és a Reitter Ferenc utca, valamint az M3-as autópálya városi szakaszának forgalma.

A módosítások részletesen a BKK honlapján ismerhetők meg.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek