Hogyan született a Clark Ádám téri körforgalom?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Forrás: mapire
Budapest közigazgatási térképe 1908

Valahogy az ember mindig azt képzeli, hogy a Lánchíd és az Alagút között a körforgalom nagy kerek szigete mindigis ott volt. Hol hatalmas vörös csillaggal a közepén, hol "csak" rengeteg színes virággal. 

Pedig, amikor a Lánchidat átadták 1849 végén, a két végén hídpénz szedő házikók álltak, balfelől (ahonnan a sikló indul) eleinte a Népszínház épülete, majd az egész tömböt elfoglaló Magyar Királyi Kereskedelmi Minisztérium, jobb felől a Lánchíd palota (szerencsére ez ma is áll), a Fő utca túloldalán pedig az Ybl tervezte Budai Takarékpénztár, az aljában a Lánchíd kávéházzal. 

Egészen a második világháború legvégéig széles, de zárt sorú utca vezetett a hídról egészen az Alagútig. Ekkor azonban a teret övező épületek nagy része megsebesült, annyira, hogy akkoriban nem tartották praktikusnak a helyreállításukat. Elbontották a minisztérium épületét, és a kávéházét is, abból csak pár szobányit és néhány oszlopot hagytak meg valamilyen elgondolásból, itt nyílt 1949-ben a Nemzeti Élelmezési Vállalat "Lánchíd" presszója, a háborút túlélt kávéházi székekkel, asztalokkal.

És ha minden igaz, ugyanebben az évben készült el a körforgalom is.   

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek