Holnaptól gyakorolhatunk az új metrókapun, egyelőre kártya nélkül

Oszd meg másokkal!

Desktop
Foto: cai
Foto: cai

Ma délután bemutatták a sajtósoknak, holnap reggeltől pedig már az utasok is áthaladhatnak a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratánál az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó beléptetőkapukon.

Ez a megállóhelyi infrastruktúra-telepítés első állomása, amelyen a BKK éles környezetben teszteli a beléptető kapuk funkcionális működését. Az utasok mindkét irányból nyitott kapukkal fognak találkozni az állomáson, ennyit az éles tesztelésről. 

A kapukon való áthaladás irányát az azokon elhelyezett kijelzők jelzik, ezt kezdetben kordonok és személyzet is segíteni fogja. Mivel továbbra is szükséges a papír alapú jegyek és bérletek ellenőrzése, ezért az ellenőrzési rendszer nem változik, tájékoztatott a BKK a kapuk telepítésével kapcsolatban. 

Mivel a metróhoz vezető irányban a kapuk nyitás/zárás funkcióját még nem üzemelik be, így azok semmilyen beavatkozást nem igényelnek az utazóközönség vagy a beléptető személyzet részéről. 2-3 hetes időszakot követően csak a metróból kifelé vezető irányban elhelyezett kapuk fognak nyílni automatikusan, ellenőri beavatkozás nélkül. A kapuk nyitása-zárása tehát automatikusan történik. A metró területére történő belépésre használt kapuk várhatóan 2018-tól záródnak majd. (Fordítok: pár hét múlva, ha kifelé mennél a metróból, zárt ajtókkal találkozol szembe, amit majd az érzékelők nyitnak ki neked. A befelé használható kapuk meg nyitva lesznek, és hogy szegény barátaink se veszítsék el munkájukat, továbbra is az ellenőrök fogják nézegetni, van-e jegyed, bérleted.)

A tesztelés célja, hogy valós üzemeltetési környezetben szerezzen tapasztalatokat a gyártó és a visszajelzések alapján – ha szükséges – tovább fejlesszék azokat, írták még. Elég fura valós helyzetnek titulálni a fenti, jöttem-is-meg-nem-is, hoztam-is-meg-nem-is rendszert, de legalább van valami kézzelfogható nyoma végre annak, hogy egyszer nálunk is lesz elektronikus jegyrendszer.

Amúgy maguk a készülékek klasszak, masszívak, és ahhoz képest, hogy milyen hirtelen jutott az eszükbe, szép rendesen lettek beszerelve a Sütő utcai lejárat kerek előterébe. És nem feledkeztek meg egy kicsit szélesebb kaput is betenni, hogy babakocsival, nagy bőrönddel is át lehessen majd jutni. Kerekesszék szerintünk nem fér át, dehát úgysincs lift.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?