A sokadik halasztás után jövőre már e-jegyekkel utazhatunk Budapesten – ígéri a BKK

Oszd meg másokkal!

Desktop
Papírjegy helyett plasztikkártyával utazhatunk majd (fotó: MTI)
Papírjegy helyett plasztikkártyával utazhatunk majd (fotó: MTI)

Csaknem 15 éves késés után végre talán tényleg elkezdődik az átállás a papíralapú jegyekről, bérletekről az elektronikus jegyrendszerre a fővárosi tömegközlekedésben. Legalábbis erre enged következtetni az a hír, miszerint nyár végén elkezdik telepíteni Budapesten az e-jegyek használatához szükséges beléptetőkapukat.

Július 31-ig telepítik a Deák Ferenc tér (Sütő utca) metróállomáson az első beléptetőkapukat, valamint az érvényesítő készülékeket a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán. Itt teszteli majd éles környezetben a BKK a kapuk működését, és az eszközök háttérrendszerekkel való kommunikációját – tájékoztatta a BKK a Világgazdaságot.

Párizsi metrókapuk (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)

A folytatásban véglegesítik a kártyakibocsátás részleteit, elkezdődik az állomásokon és a járműveken a jegyérvényesítő készülékek telepítése – addig az utazók nyitott kapukkal találkoznak majd.

Az e-jegyrendszer indulása 2018 elejétől fokozatosan várható. Ekkor minden beléptetőkapus állomás bejáratát lezárják, 180 centiméter magas, csúszószárnyas kapukat telepítenek, amelyek megakadályozzák a jegy nélküli belépést. A buszokon, trolikon és villamosokon jegyérvényesítő készülékek lesznek, a HÉV-nél pedig az állomásokon helyezik el ezeket, míg a hajókon kézi készülékeket alkalmaznak majd – írja a lap.

Londonban is hasonló a rendszer

Az elektronikus jegyrendszerben a papírbérleteket és -jegyeket felváltja majd egy műanyag kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják majd az utasok. A személyre szóló kártyákat várhatóan az ügyfélközpontokban lehet majd beszerezni, az anonim kártyákat pedig akár az automatákból is megvehetjük majd. A kártyákra különböző módon lehet majd feltölteni a pénzt, ami aztán leutazható lesz. A tervek szerint az elektronikus személyi igazolványhoz is lehet majd bérletet társítani, s azt használni az utazáshoz.

A papíralapú jegyek az utazási kártya megfelelő elterjedéséig párhuzamosan forgalomban maradnak, ezért a hagyományos jegyérvényesítő készülékek is ott lesznek a járműveken – értesült a Világgazdaság.

Amszterdamban ilyen

Az elektronikus jegyrendszer bevezetését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 54,5 millió euróval finanszírozza, emellett a fővárosi önkormányzat 5,3 milliárd forintot bocsát a BKK rendelkezésére. A szállítói szerződés alapján eddig 17,109 millió eurót fizettek ki a fővállalkozó német Scheidt & Bachmann cégnek – közölte a BKK.

2013-ban a BKK már tesztelte a beléptetőkapukat a Corvin-negyednél

Az elektronikus jegyrendszer nem mai találmány, már 2004-ben, Demszky Gábor főpolgármestersége idején felvetődött bevezetésének lehetősége. Az akkor még egyeduralkodó fővárosi közlekedési cég, a BKV el is kezdte az Elektra nevű rendszer kialakításához szükséges kábelek fektetését a 2-es metró vonalán.

Az e-jegyrendszer 13 évre visszanyúló történetét az Index szedte csokorba:

  • 2004: bejelentik az Elektra nevű rendszer kiépítését, 2006-os határidővel.
  • 2006: bejelentik, hogy mégsem lesz elektronikus jegyrendszer a BKV-nál.
  • 2008: bejelentik, hogy nemzetközi közbeszerzési pályázatot ír ki a BKV az elektronikus jegyrendszer bevezetésére.
  • 2011: megvalósíthatósági tanulmány készül az elektronikus jegyrendszer bevezetésének költségéről.
  • 2015: 27 milliárdos ajánlatával a német Scheidt&Bachmann cég megnyeri a BKK e-jegy-tenderét, megkezdődik a dolgozói „próbaüzem”.
  • 2016: újra kell tervezni az elektronikus jegyrendszert, de az ígéretek szerint elkészül 2017-re.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek