Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

1013 Budapest, Döbrentei tér 9. | +36-1-356-1010 | http://www.rudasfurdo.hu, http://www.budapestgyogyfurdoi.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Gellérthegy környékének fejlődése IV. Béla király idejében kezdett kibontakozni a tatárjárás után. A johannita lovagok ezen a környéken építettek ispotályt és fürdőt a mai Rudas fürdő helyén. 1541-ben Buda megszállásakor a törökök a régi épületek köveit felhasználva mecseteket és fürdőket építettek: az átalakított ispotályt is fürdőként használták a törökfürdő megépítéséig.

A Rudas 1566 és 1572 közötti felépítése Szokoli Musztafa budai pasa nevéhez fűződik, ekkor alakult ki a mai fürdő központja, az ilidzsa típusú, a források vizét hasznosító, kisebb medencékből álló törökfürdő. 10 m átmérőjű kupoláját 8 oszlop tartja, ez alatt egy nyolcszögletű medence foglal helyet. Ez a híres kötényes fürdő.

A török hagyomány folytatódik a kötényes fürdőzéssel, a termálfürdőt 1936 óta egészen az elmúlt évekig kizárólag férfiak látogathatták. A felújítások óta már a hölgyek is igénybe vehetik a gőzosztály szolgáltatásait keddenként (női nap), illetve a hétvégeken (társas, fürdőruhás fürdőzés). A ma már gőzfürdőnek tartott Rudas fürdő török kori részét felépítése óta gyakorlatilag folyamatosan használják, bővítik, átalakítják, de jellegzetessége és értéke változatlan.

Az uszoda, amely gyógyuszoda jelleggel és szaunával üzemel, 1896-ban épült.  Az uszoda vízhőfoka egyedülállóan magas, 29 °C-os.

Ivócsarnokában a Hungária-, az Attila- és a Juventus-források vize fogyasztható ivókúra keretein belül. Gyógyvize nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős. A fürdőben nappali kórház működik komplex fizioterápiás részleggel. A vendégek különféle masszázskezeléseket is igénybe vehetnek.

A Rudas az éjszakai fürdőzésről is híressé lett, péntek-szombat-vasárnap 22.00 és hajnali 04.00 óra között nem akármilyen élményt ígér fürdővendégeinek.

Nyitvatartás:

Az egyes részlegek eltérő nyitva tartása a honlapon tekinthető meg. Pénztárzárás záróra előtt 1 órával.

További információk:

Parkolás:utcán fizetős
Utalványok, kártyák: SZÉP-kártya
Egyéb utalványok, kártyák:bérlet, Rudas ajándékutalvány, Hydrus utalvány
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek