Országos Levéltár - Bécsi kapu tér

1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4. | +36-1-225-2843/Információs Iroda, +36-1-225-2844/Információs Iroda, +36-1-225-2800/Központ, +36-1-225-2840/Kutatóterem | http://mnl.gov.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára - Bécsi kapu tér

A Magyar Országos Levéltár – más közgyűjteményi társintézményekhez (Magyar Nemzeti Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár) hasonlóan – nemzeti kincseket őriz. Az ország történetének elmúlt ezer éve alatt készített alapvető oklevelek, iratok ebben az intézményben találhatók meg a legnagyobb számban. A Magyar Országos Levéltár 250 éves történelme során folyamatosan bővítette és bővíti gyűjteményét és szolgáltatásait is. A korábbi korszakoktól eltérően ma már mindenki számára nyitva áll. A történész kutató, a történelem iránt érdeklődő, netán családja felmenőire kíváncsi személy az intézményben segítséget kaphat érdeklődésének kielégítésére. A Levéltár munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy bárki, aki arra jogosult, kutatási engedélyt kapjon és megtekinthesse a számára fontos iratokat.

Az iratanyag – annak ellenére, hogy a második világháború és az 1956-os forradalom itt igen nagy mértékű pusztulást okozott – folyamatosan növekedett, így az érdeklődőket nem csak az I. kerületi Bécsi kapu téri palotában fogadjuk (ahol az 1945 előtti források találhatók), hanem az ugyancsak a budai várban lévő Hess András téren (itt az 1945 utáni politikai kormányszervek iratanyagát őrizzük), továbbá az óbudai Külső-Bécsi úton közelmúltban épített korszerű épületben (a gazdasági kormányszervek, vállalatok dokumentumai, valamint a Magyarország határain kívüli magyar vonatkozású iratok filmmásolatai találhatók itt) is.

Különösen fontos a Bécsi kapu téri központi épület iratanyaga, hiszen egy-egy középkori oklevél értéke önmagában is felbecsülhetetlen. A levéltár gyűjteménye mintegy 100 000 darabos, és ez kiemelkedően a legnagyobb a Kárpát-medence térségében. Értékük és sérülékenységük miatt ezeket az okleveleket azonban csak különleges esetekben adjuk kézbe eredetiben. A központi épület, az itt őrzött okleveleken kívül a magyar történelem csúcspontjait bemutató falfestményei, szekkói miatt is nevezetes. A historizmus levegőjét árasztó oszlopfők, kődíszítmények, a történelmi Magyarország városainak címereit ábrázoló üvegablakok mellett ezek határozzák meg a palota hangulatát. (Lásd erről a Virtuális sétát és az Érdekes képeket!)

Az érdeklődők, történészek kiszolgálásán kívül a levéltár másik fontos feladata az állomány védelme, restaurálása, hiszen a jövő nemzedékeinek csak ezáltal őrizhető meg ez az értékes gyűjtemény. Eközben folyamatosan végezzük az iratok levéltári rendszerezését, mert így a kutatók hamarabb juthatnak a számukra fontos dokumentumokhoz. Ezzel összefüggésben készítjük el a különböző segédleteket, ezáltal az érdeklődő már előzetesen kikeresheti magának a kutatandó iratokat.

A Levéltár azonban nem csupán azok számára nyújthat érdekes, fontos és hasznos információkat, akik ellátogatnak valamely kutatótermébe, hanem kiadványai által azok számára is, akiket érdekelnek gyűjteményeink, nemzetünk vagy családja múltja.

A Hess András téri iratanyag egy része a Lángliliom utcai épületbe került, ezek 2018. február 1-jétől az óbudai kutatóteremben ismét kutathatók.

Nyitvatartás:

Információs Iroda (Kutatószolgálat) - fszt. 18.

 • Tel.: (+36-1) 225-2843, (+36-1) 225-2844
 • E-mail: info@mnl.gov.hu
 • H-P: 8.30-15.45
 • Ebédszünet: 12.00-13.00

A pénztár nyitvatartása (fotójegy és másolatok kiadása): 

 • H-P: 8.30-15.00
 • Ebédszünet: 12.00-13.00

Nagykutató - I. em. 28. sz.

 • Tel.: (+36-1) 225-2800 (központ)
 • Tel.: (+36-1) 225-2840 (kutatóterem)
 • E-mail: nagykutato@mnl.gov.hu 
 • Hétfőn és Pénteken: 8.30-14.00
 • Keddtől Csütörtökig: 8.30-17.45

További információk:

Parkolási megjegyzés:A vár területére gépkocsival csak engedéllyel lehet behajtani. Parkolási tudnivalók a várban: http://www.budavarikapu.hu/index.php/hu/budai-var/latogatas-a-varban

Kapcsolat:

Telefon:+36-1-225-2843/Információs Iroda, +36-1-225-2844/Információs Iroda, +36-1-225-2800/Központ, +36-1-225-2840/Kutatóterem
Email:info@mnl.gov.hu, nagykutato@mnl.gov.hu, titkarsag@mnl.gov.hu
Honlap:http://mnl.gov.hu
Facebook:http://www.facebook.com/MagyarNemzetiLeveltar
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek