Itt a lista, amiről kiderül, milyen területekre lett elővásárlási joga az államnak

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: átlátszó.hu
Kép: átlátszó.hu

Egy pár napja már közkézen forog az a (nagyon hosszú) lista, ami helyrajzi szám szerint sorolja fel nyolc világörökségi vagy természeti örökségi helyszín több mint nyolcvanezer ingatlanját: ezekre “világörökségi védelem jegyében” a magyar állam elővásárlási jogot jegyeztet be.

Akik végigböngészték, és van valamiféle földhivatali vagy térkép-hozzáférésük, meglepetten tapasztalhatták, hogy mint például a hetedik kerületben is közterületek (igen, azoknak is van helyrajzi száma) kerültek föl a listára.

Eláruljuk a titkot: a már műemléki védettséget élvező ingatlanokra eddig is volt az államnak elővételi joga. Csak az adás-vételkor az ingatlanosok néha megfeledkeznek erről, pedig hivatalosan fel kell ajánlani, és csak némi türelmi idő elteltével vagy nemleges válasszal a kézben lehet véglegesíteni az adás-vételi szerződést (a műemlékvédelmi törvényt, aminek a 86. §-a szól erről, ide kattinva végig is olvashatjátok akár.

Maga az elővásárlási jog az eladónak nem jelent veszteséget (csak várni kell). Azt jelenti, ha egy árban megállapodott a vevővel, ugyanazon az áron vásárolhatja meg tőle az, akinek elővásárlási joga van. Nem kevesebbért, nem többért.

Az Átlátszó készített egy interaktív térképet is a helyrajzi számokkal, a budapestit itt és itt lehet böngészni. 

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?