Látogatók az olasz testvérvárosból, Capestranóból

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: FB, Budavár
Fotó: FB, Budavár

Budavár olasz testvérvárosának, Capestranónak képviselete érkezett látogatóba Budapestre. Július negyedikén a Budavári Önkormányzat épületében jártak, ahol találkoztak a kerület vezetőségével. Látogatásuk célja, hogy tovább ápolják testvérvárosi kapcsolatunkat, valamint, hogy a Capestranóban született Kapisztrán Szent János életének történetét még jobban megismerjék - írta a kerület oldala.

A megbeszélést követően a delegáció az önkormányzat testületi termében emléktáblát leplezett le, amelyet követően a Kapisztrán téren Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, valamint Capestrano polgármestere, Antonio D'Alfonso közösen koszorúzták meg Kapisztrán Szent János szobrát, a róla elnevezett téren.

Capestrano egy község Olaszország Abruzzo régiójában L’Aquila megyében.1386-ban itt született Kapisztrán Szent János. Kapisztrán eredetileg az eretnekek üldözését irányította Lengyelországban, Németországban, Csehországban, Magyarországon és Moldvában, inkvizítorként a hit tisztaságáért harcolt, mindezt V. Miklós pápa megbízásából.

1453-ban Konstantinápoly elesett, és a pápa Kapisztrán Jánost küldte, hogy prédikációjával gyűjtsön az Oszmán Birodalom ellen keresztes hadakat. 1455-ben Magyarországra érkezett és a török elleni széles keresztény összefogás létrehozásán fáradozott. A sikeresen összegyűjtött sereggel 1456 nyarán Hunyadi János táborába sietett, hogy segítse a nagy hadvezért Nándorfehérvár megvédésében, melyet akkor már II. Mehmed szultán serege ostromolt. Hunyadival együtt seregével sikeresen törve át a török hajózárat bejutott a várba, ahol az ostromlottak nagy lelki segítségére volt. Az ostrom alatt mindvégig buzdította a harcolókat, akik sikerrel verték vissza a megújuló rohamokat. A sikeren felbuzdulva bátor tettre szánta el magát. A pápától kapott keresztjét a magasba emelve vezette lelkes keresztes seregét a meglepett törökre. Ezt látva Hunyadi is kitört, és az egyesült sereg elsöpörte az ostromlókat.

(Az okosságokat szokás szerint a Wikipédiából szereztük.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek