Költségvetési tervek: kulturális nagyberuházások, egyéb pénzek

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció

Szerdán benyújtották a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. Ebből szemezgettünk. Önkényesen, csak olyasmiket, amik befolyásolják a közvetlen épített környezetünk, kulturális életünk alakulását. 

Folytatódnak a kulturális nagyberuházások, a MOME Campus - Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítására több mint 3 milliárd forint jut, a budai Vár és a Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervre 10,63 milliárd, Makovecz Imre Alap működésére 1,4 milliárd.

Budapesten folynak még nagyberuházások, csak összehasonlításképpen: a Liget Budapest projekt 2019-es állami támogatása - több különböző címen - 31,7 milliárd forintot tesz ki. A Pannon Park beruházási projekt támogatására ezen felül 15,9 milliárd, a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 2,5 milliárd forintot szán a javaslat. A Magyar Állami Operaház épületének felújítására 8,2 milliárd forintot irányoz elő a tervezet, emellett a Budapest Music Center Modern Opera beruházása 500 millió forint támogatást kap.

És a kultúra működtetéséhez: a közgyűjtemények 2019-es működési költségeinek fedezésére 18,5 milliárd forintot terveztek, beruházásokra és felújításokra további csaknem 1 milliárdot. A művészeti intézmények 19,4 milliárd forint támogatást kapnak, ebből csaknem 1 milliárdot tesznek ki a beruházások és felújítások költségei. Az egyéb kulturális intézmények finanszírozására 2,4 milliárdot fordítana a kormányzat, ebből a keretből beruházásokra 141 millió forint juthat, persze mindez országos szinten.

Az első világháborús centenáriumi megemlékezésekre 1 milliárd, míg a határon túli kulturális feladatok támogatására 975,5 millió forintot szán az előterjesztés.

Tovább nő az egyházi alapintézmények működésére, valamint a személyi jövedelemadó egy százalékának kiegészítésére fordítható összeg jövőre. Míg 2018-ban 9,1 milliárd forintot fordítottak erre a célra, 2019-re 10,5 milliárd forintot terveznek. az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra fordítható összeg is: 1,45 milliárd forint.

A teljes tervezetről, ahol persze esett még szó filmről, tudományról, sportról és egyéb nagyon fontos dolgokról, az MTI számolt be.

(A képünk csak illusztráció, pontosan egymillió dollár, a chicagói Pénzmúzeumban mutogatják, miheztartás végett.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?