Nekünk ki csinál szódát?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: Fortepan, Erdei Katalin
Kép: Fortepan, Erdei Katalin

A szódát sajnos nem Jedlik Ányos találta föl, de az biztos, hogy ahhoz, hogy Magyarországon is gyártani tudják, ahhoz nagyban hozzájárult. A szódát mégis magunkénak valljuk, annyira, hogy 2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba. (Ja, a szikvíz nem csak a hivatalos neve a szódának, szikvíz csak az lehet, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott szikvizes ballonba töltenek, ezt a mai napig szabályozza az élelmiszertörvény.)

Szóda-szerű savanyúvizet már az ezerhétszázas évek vége óta állítottak elő Európában, többek között a svájci J.J Schweppe, aki 1783-ban alakította meg a „Schweppes & Co.” cégét. 

Jedlik Ányos 1826-ban a Győrbe szállított balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni, de bár tudott a svájci szódáról, szinte újra föl kellett találnia, mert persze a működő módszereket a gyártók titokban tartották. 

A fővárosi rézművesek, lakatosok hamarosan ráálltak a gépek gyártására, és ennek köszönhető, hogy már a 19. században virágzásnak indult a szikvízgyártás, mint kisipari mesterség. 

Kicsivel később, 1928-ban már több szikvíz- és frissítő ital üzem volt Budapesten, voltak nagyobbak, amiket a vendéglősök és korcsmárosok szövetségei tartottak fönn, (például a Dob utca 37. szám alatt), volt, amelyik a budai vevőket szolgálta ki, mint az Első Budai Szikvízgyár a Kacsa utcában, és volt persze rengeteg kisebb üzem is. 

Néha látni még ma is szódáskocsit, persze nem lóvontatásút, ilyenkor meg is csodáljuk. Tényleg, iszik még valaki üveges szódát? Hol lehet most kapni és vajon ki csinálja? 

Ha tudtok boltot, szódást, írjatok.

(Bölcsességeket a Wikipédiából, üzlet-adatokat a Hungaricánából szedtünk.)

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?