10 ezer forintos belépő? Még az idén megnyílik Budapest legdrágább fürdője, a Rác

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)

A Gellért és a Széchenyi luxusa kutyafüle lesz az újjászületett Rác Fürdőéhez képest - ez a benyomása támadt az ittlakunk.hu tudósítójának, akinek alkalma volt a két éve kész, ámde mindenféle pénzügyi bonyodalmak miatt máig zárva tartó épületbe bepillantani. Így lesz ez még akkor is, ha a fürdő már számos szolgáltatást nem ígér, amit a Monarchia idejében még igen: nincs például Malzbad, vagyis sörben fürdés.

A Rác nem régi, hanem új fényében nyithat hát meg az idén. De vigyázat! Ilyet - hogy idén - már 2007-ben is írtak a megnyitásról a lapok. Januárban nem más, mint Tarlós főpolgármester ígért idén nyitást. Reméljük, így lesz. 

Zegzugokba pillantottunk be, a törökkori, a barokk, a klasszicista és az ultramodern zegzugokba. Aki egybefüggő hatalmas, átlátható teret vár, csalódni fog. Aki szeret a Széchenyi vagy a Lukács átláthatatlan kurflijaiban eltévedni, az viszont itt is jól fogja érezni magát, sőt. A fürdő a történelem folyamán fokozatosan, mindig egy-két újonnan megvásárolt telekre terjeszkedett, legalábbis részben ez magyarázza a bonyolult alaprajzot.

A sétát vezető tervező, Dévényi Tamás - akinek nevét odabenn egy márványtábla is megörökíti - az építkezés alatt szinte itt élt, néha itt is aludt, minden gondolata a fürdőé volt és nagyon reméli, hogy az idei nyitásból valóban lesz valami. Imád mesélni a művéről. "Azt már jó előre leszögeztük, hogy nem tervezünk korhű stílusban" - hangsúlyozza többször is. Vagyis nem egyszerűen helyreállítani akarták a régi fürdőrészeket, hanem valami újat, soha nem látottat kihozni az épületegyüttesből. Ez sikerült.

Egyes részletekben mégis kínosan ügyeltek a korhűség részleteire. A zuhanyoknál például arra, hogy a víznyomást a most szokásosnak a hatodára csökkentsék, annyi volt ugyanis a 20. század elején. Lehet, hogy emiatt sokan tovább elidőznek majd a lanyha vízsugár alatt, várván, hogy leoldódjék a hátukról a szappanhab - de aki ide jön, aligha fog emiatt az időveszteség miatt idegeskedni. Kis csoportunkban támadt némi vita arról, hogy a zuhanyberendezés durva, vastag vascsövei vajon olyanok-e, mint a koncentrációs táborokéi, de nem alakult ki a kérdésben domináns többség. Az a megoldás viszont mindenkinek tetszett, hogy a zuhanyt az indítja be, ha a páciens rálép az alatta lévő, ugyancsak durva, fekete vaslemezre. Csap nincs.

Etnikum-hű a török fürdő locspocsolója. Törökország fürdőiben máig úgy néz ki a fürdés, hogy a gőzölködés és az esetleg ezzel egybekötött durva hámsikálás után eggyel kijjebb telepszik az ember, odaül egy kis falikúthoz, s annak öbléből a saját kis tányérjával mer vizet, melyet a fejére s a testére önt, jó sokat, jó sokszor. Na, ez itt is így van.

Amikor a labancok a magyarokkal visszafoglalták Budát, a fürdő a császári kamara tulajdonába került, majd az 1860-as években a Heinrich családhoz, akik Ybl Miklós tervei alapján újíttatták fel.

A vízzel, mint már láttuk, hallatlanul jól eljátszadozott Ybl modern utóda. A fényekkel is. Sok fény jön a mennyezeten át, lyukakon. Van, ahol úgy, hogy a külső fény kifejezetten egy fürdőhelyiség leghangsúlyosabb pontjaira vetül. A fény másutt hatalmas üvegfalakon át érkezik. Este sok helyiségben pedig a talpunk alól. "A törökök a világítás tekintetében egyszerű megoldást találtak. Alkonyat előtt becsukták a fürdőt" - meséli Dévényi. A Rác török részében most sem lesz villanyvilágítás. A bejáratnál mindenki fölkap egy retikül méretű, hordozható lámpát a rejtett töltős állványáról, s azzal bolyonghatja be az így még romantikusabb szobákat. 

Hogy kinek melyik szoba lesz a legromantikusabb, persze még nem tudni. Az egyik medence körül kis helyiségek sorakoznak, mindegyikben két aranyszínű ágy, egymás mellé tolva. Itt pihenhetnek majd a párocskák vagy alkalmi ismerősök? Vagy egy nagy német biztosítótársaság - mint annak idején a Gellértet - már most kinézte magának a Rácot arra, hogy legjobb ügynökeit derék magyar örömlányokkal terelje össze?

Nem ez az egyetlen kérdés, amire még az ittlakunk.hu sem tud válaszolni. Azt sem tudjuk pontosan, hogy az építkezés - hotelestül, mindenestül - mennyibe került. Ha minden az eredeti tervek szerint haladt volna, az egész annyiba került mint mondjuk ezer kis lakás vagy száz budai villa: 10 milliárd forintba. A terveken azonban spóroltak, az egyik külső fedélzeten például "csak" trópusi fa lett a megoldás, nem mozaikszerű kerámia, a benti felszín egyenes folytatásaként. A Wikipedia 6,5 milliárdról tud, ezt az összeget azonban alighanem jócskán túlhaladták a tényleges költségek.

A Rác-építkezést egy ideig a Baglioni nevű, három olasz magánszemély tulajdonában álló hotellánc kezdte meg, ám ők kiszálltak. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal gyanúja szerint 2005-ben a Magyar Fejlesztési Bank  - a véleményező testületek aggályai ellenére - fedezet nélkül nyújtott a Rác Nosztalgia Kft. számára 6 milliárdos hitelt. A pénzt, úgy tűnik, ellopták, a Rác csődbe ment, a főváros pedig nem talált olyan üzemeltetőt, amely vállalta volna a hitel törlesztését.

A vagyszermentesen, különleges eszközökkel takarítani tervezett fürdőben egyszerre 400-an időzhetnek. Vagyis akár egy napnál is rövidebb idő alatt megtermelhet 4 millió forintnyi bevételt. A jegyek ugyanis a kiszivárgott - ám senki által meg nem erősített - hírek szerint 10 ezer forint körül lesznek. Két és fél Széchenyi, tíz budaörsi úszójegy. Mindazonáltal: más műfaj.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek