Figyelem! Csak rémhír a paypassos lenyúlás!

Oszd meg másokkal!

Desktop
a kép illusztráció

A PayPass - érintéses - bankkártyák használata nem biztonságos, könnyen le tudják venni róluk a pénzünket a bűnözők - terjedt el az interneten nemrégiben. A rendőrség most közleményt adott ki arról, mi az igazság.

Rémhír az a közösségi médiában terjedő állítás, hogy nem biztonságos az érintős (PayPass rendszerű) bankkártya - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője az ORFK és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatóján.

Egyetlen eljárást sem indított a rendőrség úgynevezett "elektronikus zsebtolvajlás", vagyis olyan eset miatt, hogy valakinek a PayPass rendszerű bankkártyájáról hordozható terminál használatával jogtalanul pénzt vettek volna le. Nem is kaptak ilyen bejelentést.

Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője elmondta: minden 300 ezer bankkártyás vásárlásra csak egy csalás jut, és ezeknek az eseteknek is a 72 százaléka online környezetben, többnyire internetes vétel során történik.

Technikailag ugyan elképzelhető, hogy egy csaló sokszori kísérletezéssel, például tömött közösségi közlekedési eszközön képes lehet hordozható terminállal megcsapolni egy bankkártyát, ám ez nem életszerű. Egyrészt a terminálba előtte be kell vinni az adatokat, másrészt minden terminál tulajdonosának egy bankkal kell szerződnie, sok csalás esetén pedig a bank letiltja az eszközt és a rendőrséggel közli a tulajdonos adatait.

Ráadásul PIN-kód nélkül egyszerre csupán 5 ezer forintig engedélyezett az érintőkártyás vásárlás, vagyis igen nagy kockázat mellett csupán alacsony bevétel lenne elérhető, ami nem éri meg - mondta a kommunikációs vezető.

A legjobb védekezés, ha igénybe vesszük a bankok által kínált, a tranzakciókról értesítő SMS-szolgáltatást.

Internetes vásárláskor a csalások elkerülése érdekében csak banki oldalon adjuk meg a számla- és kártyaadatainkat, kereskedőknek soha. Az álcázott, az eredetire megszólalásig hasonlító hamis banki oldalak a címsor elolvasásával szűrhetők ki. A címsornak ugyanis az eredeti oldalaknál minden esetben "https"-sel kell kezdődnie.

Ugyancsak elkerülhetjük a csalásokat az áruk személyes átvételével vagy utánvéttel fizetéssel, emellett hasznos a vásárlói visszajelzések elolvasása, továbbá gyanús lehet, ha egy terméket jóval az értéke alatt, különösen kedvező áron kínálnak.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?