Megemlékezés Görgey Artúrról

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: Budavári önkormányzat
Fotó: Budavári önkormányzat

A 200 éve született Görgey Artúr honvédtábornokra emlékeztek január harmincadikán a Budai Várban. A koszorúzással egybekötött ünnepségen Simicskó István honvédelmi miniszter mellett Varga Antal, a Budavári Önkormányzat alpolgármestere is köszöntötte az emlékezőket és megkoszorúzta a 1848-49-es honvédtábornok, hadügyminiszter lovasszobrát – írta meg az önkormányzat oldala

Görgői és toporci Görgey Artúr(1818. január 30. – 1916. május 21.) 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére. Polgári végzettségét tekintve vegyész, 1848 előtt e területen is kiemelkedő eredményeket publikált.

A szabadságharc bukását követően Ausztriába internálták. Csak 1867-ben, a kiegyezés után térhetett vissza Magyarországra. Testvére Görgey István házában élt 1916-ban, 98 éves korában bekövetkezett haláláig. A Wikipédián megtalálod részletesen az életrajzát, a haditettekkel együtt. 

(Érdekesség: vegyészként a kókuszdió olajának zsírsavairól írott dolgozata 1848-ban két előkelő folyóiratban is megjelent.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek