Százegy éves filmhíradó: koronázás Budapesten

Oszd meg másokkal!

Desktop

IV. Károly nem volt sokáig uralkodó, 1916. december 30-án koronázták meg Budapesten, és 1918. november 11-én Ausztriában, 13-án eckartsaui nyilatkozatával Magyarországon lemondott uralkodói jogairól.

Utolsóként volt az övé ez a rengereg cím: 

"I. Károly Isten kegyelméből Ausztriai császár, Magyarország e néven IV., Apostoli Királya, Cseh, Dalmát, Horvát-Szlavonországok, Galicia, Lodoméria, Ráma, Szerb, Kún és Bolgárországok, úgy Illyria, Jeruzsálem stb. királya, Ausztria főhercege, Toscana és Krakkó nagyhercege, Lotaringia, Salzburg, Steyer, Korontán, Krajna és Bukovina hercege, Erdély nagyfejedelme, Morvai őrgróf, Fel- és Al-Szilézia, Modena, Párma, Piacenza, Guastalla, Osviecim és Zátor, Teschen, Friaul, Raguza és Zára stb. hercege, Habsburg, Tyrol, Kyburg, Göre és Gradiska grófja, Trient és Brixen fejedelme, Fel- és Al-Luzsica s Isztria őrgrófja, Hohenembs, Feldkirch, Bregenz, Sonnenberg stb. grófja, Trieszt, Kattaro és a Szláv őrgrófság ura”

A fél órányi, rengeteg munkával helyreállított film különlegesség, akkor is, ha csak a régi Budapestre vagy kíváncsi. Ezt láthatod, ha végignézed:

"1916. december hó 27. A felséges pár ünnepi bevonulása a koronázó fővárosba. A pályaudvaron. Az uralkodóház tagjainak megérkezése Budapestre. A diadalút. A Várban. A magyar parlament, ahonnan a főrendek és képviselők a koronázási országgyűlés megnyitása után a Várba hajtatnak, hogy őfelségének átnyújtsák a hitlevelet. Őfelségeik a király és a királyné megtekintik a koronázási templomban történt előkészületeket. Ferdinánd bolgár király és felesége sétát tesz a királyi várban. 1916.december hó 29. A koronázás jelvényeit a királyi Várpalotából átviszik a budavári koronázó főtemplomba. A koronázás 1916. dec. 30. A koronázási menet elindulása a Várpalotából. A koronázási menet a Mátyás-templomba érkezik. Vége a koronázási-film első részének. IV. Károly király és Zita királyné Őfelségeik megkoronázása Budapesten 1916.évi deczember 30-án. II. rész Zita királyné Őfelsége és Ottó Ferenc József trónörökös Őfensége a templomból visszatérnek a királyi Várpalotába. A király kíséretével az esküemelvényhez vonul Esküszik a király!...IV. Károly király Őfelsége a templom előtt várja be a lovas-menet fölfejlődését. A király és az országnagyok lóháton elindulnak a koronázási dombhoz. Felvonulás a koronázási dombhoz. A király a kardvágás szertartásával tesz fogadalmat arra, hogy az országot minden ellenséggel szemben megvédi. A debreceni Pazar fényű ötösfogat, amint átrobog a Lánchídon. Vége"

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?