Akkor és most: A Szent Katalin templom

Oszd meg másokkal!

Desktop
1967-ben (forrás: fortepan.hu)

A Gellért-hegy lábánál már a XII. század elején templom állt, mely később a Szent Gellért nevet kapta, ugyanis a hagyomány szerint ezen a területen volt a vértanú püspök sírja. E templom feltételezett helye a mai Rudas Fürdő környékén volt.

A török időkben a Tabán területén élénk építkezés folyt, ekkor készült el Szokollu Musztafa budai pasa volt dzsámija, ami később a mai Szent Katalin templom alapjául szolgált. 1686-ban a törökök kiűzése során a Tabán szinte minden épülete elpusztult, de a dzsámi megmaradt. Ekkor katolikus hívők vették birtokba, és kápolnává alakították. 1697-ben a ferencesek egy iskolát építettek mellette, a kápolna köré pedig temető került.

A többszöri átalakítás után a templom komolyabb építési fázisa 1728-ban kezdődött meg, ekkor került az addig négyzetalaprajzú szentélyhez a templomhajó. Az építkezés túlnyomó része 1736-ban befejeződött, a berendezés és a felszerelések összegyűjtése csak 1748-ban ért véget, 1749-ben pedig kripta épült a templom alá. A második világháborúban elszenvedett károkat állami költségen hozták rendbe.

Kattints még a múltidézéshez; ide és oda, és még emide.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek