Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

1013 Budapest, Döbrentei tér 9. | +36-1-356-1010 | http://www.rudasfurdo.hu, http://www.budapestgyogyfurdoi.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Gellérthegy környékének fejlődése IV. Béla király idejében kezdett kibontakozni a tatárjárás után. A johannita lovagok ezen a környéken építettek ispotályt és fürdőt a mai Rudas fürdő helyén. 1541-ben Buda megszállásakor a törökök a régi épületek köveit felhasználva mecseteket és fürdőket építettek: az átalakított ispotályt is fürdőként használták a törökfürdő megépítéséig.

A Rudas 1566 és 1572 közötti felépítése Szokoli Musztafa budai pasa nevéhez fűződik, ekkor alakult ki a mai fürdő központja, az ilidzsa típusú, a források vizét hasznosító, kisebb medencékből álló törökfürdő. 10 m átmérőjű kupoláját 8 oszlop tartja, ez alatt egy nyolcszögletű medence foglal helyet. Ez a híres kötényes fürdő.

A török hagyomány folytatódik a kötényes fürdőzéssel, a termálfürdőt 1936 óta egészen az elmúlt évekig kizárólag férfiak látogathatták. A felújítások óta már a hölgyek is igénybe vehetik a gőzosztály szolgáltatásait keddenként (női nap), illetve a hétvégeken (társas, fürdőruhás fürdőzés). A ma már gőzfürdőnek tartott Rudas fürdő török kori részét felépítése óta gyakorlatilag folyamatosan használják, bővítik, átalakítják, de jellegzetessége és értéke változatlan.

Az uszoda, amely gyógyuszoda jelleggel és szaunával üzemel, 1896-ban épült.  Az uszoda vízhőfoka egyedülállóan magas, 29 °C-os.

Ivócsarnokában a Hungária-, az Attila- és a Juventus-források vize fogyasztható ivókúra keretein belül. Gyógyvize nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős. A fürdőben nappali kórház működik komplex fizioterápiás részleggel. A vendégek különféle masszázskezeléseket is igénybe vehetnek.

A Rudas az éjszakai fürdőzésről is híressé lett, péntek-szombat-vasárnap 22.00 és hajnali 04.00 óra között nem akármilyen élményt ígér fürdővendégeinek.

Nyitvatartás:

Az egyes részlegek eltérő nyitva tartása a honlapon tekinthető meg. Pénztárzárás záróra előtt 1 órával.

További információk:

Parkolás:utcán fizetős
Utalványok, kártyák: SZÉP-kártya
Egyéb utalványok, kártyák:bérlet, Rudas ajándékutalvány, Hydrus utalvány
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek